Scriam săptămâna trecută despre cât de important este să limităm accesul copiilor la ecrane și vă spuneam că urmează să scriu și despre ce putem să facem ca cei mici să stea mai puțin la televizor. Să știți că nu este deloc așa dificil precum pare!

Dacă vă este mai ușor, puteți realiza această scădere progresiv, câteva minute sau câteva ore o dată la patru zile sau o dată pe săptămână. De asemenea, se poate realiza și o scădere radicală pentru mai mult timp deodată.

Este important să fii pregătit pentru că cel mic se poate să opună rezistență în astfel de momente.  Încearcă să te îngrijorezi cât mai puțin timp pentru că nu va suferi nicio traumă doar pentru că o să îi scazi timpul petrecut în fața ecranului. Dimpotrivă, această schimbare îi va oferi bunăstare emoțională, îi va îmbunăți comportamentul, îi va crește toleranța la frustrare. În plus, își va controla mai bine impulsurile și își va putea exprima mai bine emoțiile. Aceste beneficii pot apărea încă din primele zile după scăderea timpului petrecut în fața ecranului.

Cum procedăm mai exact?

Primul pas este să îi transmitem copilului într-o manieră cât se poate de calmă și de fermă decizia că va petrece mai puțin în fața ecranelor. Pentru a ne fi mai ușor, propun să facem referire la televizor. Așadar, îl anunțăm că se va uita mai puțin la televizor prezentând argumentele care au condus la această decizie în funcție de vârsta sa.

Apoi, este de dorit să nu cedați când el vă va ruga, implora și vă va promite cu cerul și pământul că va face orice, doar, doar să îl lasați la fel de mult la televizor. Dacă cedați, el va învăța că manifestând aceste comportamente va obține ceea ce își dorește!

La fel de important este ca voi, ca părinți, să respectați mereu timpul pe care l-ați stabilit că îl va petrece copilul în fața micului ecran!

După 3 săptămâni (în principiu) sau în momentul în care acest program devine o rutină și este respectat fără prea multe lamentări, este în regulă să măriți timpul petrecut în fața ecranului în weekend sau în vacanțe drept recompensă.

Ce punem în loc?

Pentru ca sentimentul de vinovăție (pentru că “traumatizați” copilul doar pentru că nu se mai uită la TV, telefon sau alte ecrane) să fie mai mic, vă puteți implica împreună în activități alternative sănătoase pentru relația voastră cu cel mic. Puteți să vă inspirați din lista de mai jos:

  • Te implici într-un joc propus de copilul tău,
  • Ieșiți la o plimbare în parc,
  • Vă plimbați cu bicicleta,
  • Îl înscrieți la activități sportive cu frecvență săptămânală.

Sigur, lista rămâne deschisă și puteți adăuga orice altă activitate care poate fi plăcută pentru copilul vostru și, cu atât mai mult, în care vă puteți implica și voi alături de el!

4 thoughts on “Cum ne ajutăm copilul să petreacă mai puțin timp în fața ecranului?”

  1. Io zic sa-i batem, ca pe vremea lu’ Moromete cand cand copii petreceau prea mult timp citind si prea putin la munca campului. Paranteza pentru prosti: (e o ironie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *