Dragă tătic și coleg de misiune,

Duminică am sărbătorit Ziua internațională a tatălui. Cu acest prilej, ți-am scris câteva rânduri, de care sper să te bucuri.

De-a lungul timpului, rolul nostru, al taților a suferit diverse schimbări. Dacă acum mult timp, misiunea noastră era de a ghida copiii să supraviețuiască devenind vânători și războinici, apoi de a-i învăța cum să producă bani pentru a susține familia, în prezent, este de a fi prezent fizic și spiritual în viața lor pentru a-i securiza emoțional. Acum, bărbații nu își mai inhibă emoțiile pentru a părea masculii Alpha, cei de neatins, ci încep să devină conștienți de sentimentele lor pentru a putea fi empatici și disponibili emoțional cu copiii lor.

Prin urmare, dragă tătic, este important să facem alegeri conștiente pentru a reuși să echilibrăm cantitatea și calitatea prezenței noastre fizice și emoționale în viața copiilor noștri. Este recomandat să ne organizăm agenda în așa fel încât să construim diverse rutine (să ducem copilul la grădiniță sau să îl luăm de la sport de 2, 3 ori pe săptămână) care să ne ajute să ne menținem implicați în viața sa. Studiile au subliniat schimbări majore în viața copiilor care au avut parte de interacțiuni adecvate și constante cu tații lor.

Schimbările de peste generații în ceea ce privește prezența paternă au adus îmbunătățiri în plan social (copiii stabilesc relații sociale echilibrate), emoțional (reușesc să citească mult mai ușor indicatorii nonverbali ai celor din jur), dar și academic (au rezultate mai bune la testări).

Pentru a ne asigura că figura paternă este prezentă în mod real în viața copiilor noștri, îți voi prezenta câțiva piloni care pot consolida rutine și relații pozitive tată – fiu/fiică.

1. Fii un tată implicat încă din perioada sarcinii

Modul în care te implici și ai grijă de mamă în timpul sarcinii poate contura portretul interacțiunilor din cadrul familiei și a conexiunii dintre tine și copil. Dacă ești un tată implicat și ai grijă încă din primele zile de viață ale bebelușului (schimbi scutece, îl plimbi, îi dai biberon etc.), ai toate șansele să fii aproape de copil și în alte etape de viață ale acestuia. Este important ca atât mamele, cât și ceilalți membri ai familiei să încerce să implice cât mai mult tații chiar și cu stângăciile lor. Ei pot fi invitați să meargă cu mamele la ecografiile din timpul sarcinii, să îi pregătească biberonul celui mic, să îl schimbe sau să petreacă timp împreună.

2. Menține un echilibru între viața personală și viața profesională

Un studiu britanic, pe care l-am citit recent, arăta că a fost mărit considerabil timpul taților petrecut în compania copiilor lor atunci când firma la care lucrau le-a oferit posibilitatea unui program de lucru flexibil. Chiar dacă nu reușesc să petreacă mai mult timp cu copiii, cu siguranță un program flexibil le poate oferi o lejeritate sporită de a realiza activitățile de la job și treburile gospodărești. Acest lucru conduce la un grad redus de stres și o disponibilitate mai mare de a interacționa în mod adecvat cu cei mici. De asemenea, autonomia de la locul de muncă a fost corelată cu capacitatea taților de a oferi o autonomie mai mare propriilor copii. Toate aceste argumente ar trebui sa te influențeze în organizarea propriilor activități (profesionale si personale) pentru a dezvolta o rutină echilibrată.

Citește și:

Importanța propriului exemplu în relația părinte – copil

3. Fii atent la nevoile copilului indiferent de vârsta pe care o are

Se spune că un adolescent are nevoie de părinții lui la fel de mult ca un preșcolar. Având șansa să lucrez cu părinții din diverse grădinițe și școli, am văzut cum interesul acestora față de copil și școală scade treptat. La întâlnirile mele cu părinții, vin foarte mulți care au copii de grădiniță, clasa zero, până la clasa a II-a și tot mai puțini ai căror copii sunt în clasele mai mari.

Știu că este din ce în ce mai dificil să fii implicat în viața copilului tău, care petrece tot mai mult timp în afara casei, care nu mai este așa dependent de tine și care are un program tot mai complicat pe care să te suprapui. Propunerea mea este să mergeți împreună la evenimentele organizate de școală, să plecați în excursie cu clasa, să fii cel care săptămânal îl ia sau îl duce la activitățile extrașcolare. Discutați în mașină, în drum spre școală, despre trupa lui preferată, despre filmul preferat. Astfel te asiguri că faci parte din viața copilului tău indiferent de vârsta pe care o are.

4. Rămâi alături de copil indiferent de starea civilă

Indiferent dacă mai ești sau nu împreună cu partenera ta, copiilor le este bine să îi aibă alături pe ambii părinți. Odată separați, tatălui se poate sa îi fie mai dificil să mențină legătura apropiată cu copilul. Pentru a reuși, totuși, să o păstreze este important să ajungă la o înțelegere cu fosta parteneră (pensie alimentara, program de vizite etc.), înțelegere pe care să o respecte. Astfel, chiar dacă sunteți separați și nu mai ai parte de aceeași frecvență de momente în compania copilului tău, respectă programul stabilit de mamă, rămâi în relații cordiale cu aceasta, păstrează legătura cu profesorii copilului, participă la acțiunile lui extrașcolare și cunoaște-i prietenii.

Cam atât am avut să îți povestesc astăzi, drag tătic! Nu ai o misiune ușoară, așa că sper ca măcar câteva dintre recomandările mele să te ajute să îți consolidezi  relația cu piticul tău!

Cu simpatie,

Tatăl activ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *