Vi s-a întâmplat să le interziceţi copiilor voştri să facă anumite lucruri doar pentru că nu aveţi încredere că se pot descurca fără voi? Dacă da, gândiți-vă ce rost mai are să pierdeţi timpul învăţându-i diverse lucruri dacă tot nu reușiți să îi încurajați să pună în practică ceea ce au învăţat pentru a se descurca singuri pe viitor.
Noi, părinții, avem rolul de a ne creşte copiii astfel încât să îi pregătim cât mai bine pentru viață, iar asta presupune să îi lăsăm să se descurce, să înveţe să rezolve singuri diverse probleme şi să le arătăm că avem încredere în ei.
Cum spuneam şi săptămâna trecută, încrederea este cel mai de preţ dar pe care putem să îl oferim copiilor noştri. Pentru că ştiu că acest subiect este un aspect important în viaţa voastră de părinţi, mi-am propus ca astăzi să merg mai departe cu tema pe care v-am propus-o în articolul anterior. Vă recomand să citiţi aceste 10 tipsuri, să vă alegeţi 2-3 dintre ele şi să le puneţi în practică cu copiii voştri.

1. Arată-i ce ştii să faci.
„Eşti eroul copilului tău cel puţin până ajunge adolescent”. Această idee trebuie să ne ajute să le aratăm copiilor noştri cum ştim noi, părinţii, să ne purtăm, cum gândim şi cum acţionăm. Trebuie să fim exemplul pozitiv pe care cei mici îl vor urma.
2. Ghidează-l prin eșecuri.
Viața, uneori, nu este corectă și nu dă tot ceea ce vrem să primim. Acest lucru este ceea ce va trebui să înţeleagă copilul la un moment dat în creșterea sa. ,,Este important să reamintim copilului că toate căile spre succes sunt pline de eșecuri“, Carl Pickhardt.
3. Lăudaţi curajul copilului de a încerca lucruri noi.
Este util ca noi, părinții, să ne lăudam copiii pentru a experimenta noi activități. Un mesaj simplu pe care putem să îl folosim ar putea suna astfel: ,,Ești curajos că încerci asta!”
4. Fii ferm, dar nu prea strict.
Alegerea rolului părinților care sunt prea stricți sau exigenți poate însemna că încrederea copilului este redusă în timp. Un stil parental autoritar nu oferă suficient spaţiu pentru stabilirea unei relaţii bazate pe încredere.
5. Oferiți ajutor și asistență atât cât are nevoie.
Acordarea ajutorului fără a lăsa copiii să încerce mai întâi pe cont propriu poate reduce capacitatea lor de a se ajuta singuri. Este necesar ca ei să înțeleagă că sprijinul părinților generează încredere, drept completare.
6. Nu te arăta când ești îngrijorat în ceea ce îl priveşte.e
Este normal ca părinții să se îngrijoreze şi să aibă tot felul de momente de neliniște cu privire la copiii lor, dar nu este bine să le arate asta continuu. O preocupare constantă ar putea fi, uneori, interpretată de copil ca un vot de neîncredere.
7. Evitați crearea de excepții pentru copilul vostru.
Toți părinții vor căuta întotdeauna ce este mai bine pentru copiii lor, dar asta nu înseamnă că trebuie să se întâmple mereu sau cu orice preț. Solicitarea unui profesor, de exemplu, de a modifica nota pentru a-l ajuta pe copil să aibă o medie mai mare la o anumită materie, va crea doar o lipsă de încredere în cel mic. Adulții nu ar trebui să-și învețe copiii că trebuie să aibă parte de un ,,tratament favorabil”.
8. Vorbește-le despre emoțiile lor.
Ca părinți, putem vorbi despre modul în care ne simțim și astfel le putem oferi contexte de a vedea că este în regulă să te simți rău uneori. Atunci când ne confruntăm cu o problemă pe care o au copiii este bine să îi întrebăm mai întâi pe ei cum se simt şi cum cred că se poate rezolva; nu este indicat să îi bombardăm cu sfaturi.
9. Lăsați-i să aibă comportamente specifice vârstei lor.
Nu vă așteptați ca piticul vostru să se comporte ca un adult sau să facă lucruri care nu se potrivesc vârstei sale. Încercarea celor mici de a face față așteptărilor adulților poate reduce încrederea în ei.
10. Lăudaţi deschiderea copilului pentru a învăţa.
Copiii au nevoie ca părinții lor să-i îndrume și să îi înveţe cum să acționeze în fața evenimentelor. Psihologul Carl Pickhardt spunea: “Învățarea este o muncă grea și, atunci când este atinsă, creează încredere pentru a afla mai multe“.
One thought on “Cum să cresc un copil încrezător? (II)”