Dacă ne gândim la activităţile pe care le desfăşurăm cu copiii, se spune că noi, taţii, ne ocupăm mai mereu de partea activă. Este de dorit ca noi să fim responsabili de luptele cu perne, de cursele cu obstacole, de leapşa sau de-a v-ați ascunselea. De când s-a născut Flavia mi-am reamintit cum mă jucam eu când eram mic şi încerc să fac acum lucruri similare împreună cu ea.

Facem cazemate cu pături şi scaune, ne alergăm prin casă din orice motiv (fie că jucăm leapşa, ,,zmeul şi prinţesa” sau doar facem o întrecere să vedem cine ajunge primul până la mami). Aaa… şi ne place enorm să ne ascundem de mami şi apoi să o speriem. Am întâlnit şi taţi care spuneau că nu ştiu cum să se joace sau ce activităţi specifice vârstei piticilor să iniţieze cu aceştia. De aceea, astăzi încerc să vin în ajutorul părinţilor cu astfel de dileme, conturând câteva idei de jocuri pentru copiii până în cinci ani.

Ştim cu toţii că pe măsură ce copiii noştri cresc, încep să crească şi nevoile, precum și cerințele lor. De exemplu, un copil de doi ani nu va fi la fel de încântat așa cum este un bebeluş atunci când îi prezinţi un clopoţel de jucărie. De aceea, am selectat câteva îndrumări generale pentru a ne fi mai ușor să ne adaptăm jocul în funcţie de vârsta copilului.

În primele 18 luni, bebeluşul se raportează la lumea din jurul lui prin simţurile sale. Este important ca toate acţiunile pe care le realizaţi să aibă consecinţele aici şi acum. Printre primele jocuri se pot număra cele referitoare la mișcări repetitive ale corpului lor (de exemplu, pune-i mânuța pe obrăjor), apoi ne putem folosi de obiecte pentru a reproduce diverse sunete (de pildă, vă jucaţi cu un clopoţel). Puţin câte puţin o să începem să variem mişcările şi să combinăm diverse simţuri. 🙂

Totuşi, în această perioadă, cea mai importantă „jucărie” este persoana care are grijă de el, care îi vorbeşte, care îi cântă, îl mângâie şi se joacă cu el. Aceasta îi oferă copilului suzeta de 20 de ori când copilul o aruncă. Relaţia cu această persoană este o nevoie importantă pentru dezvoltarea sa sănătoasă. Fie că vorbim de clopoţel, suzetă sau orice alt lucru care poate fi mutat, aspirat şi explorat, trebuie reținut faptul că bebeluşilor le plac jucăriile care răspund, într-o formă sau alta, acţiunilor lor.

De la mersul de-a buşilea până la mersul pe tricicletă

Bebelușia este o perioadă plină de puseuri de creștere necesare în dezvoltarea copilului: începe să se mişte, să se târască, să stea în picioare, să se plimbe, să alerge, să sară etc. Toate acestea sunt interdependente. De exemplu, pentru a putea să alergi este necesar să știi să mergi, pentru a merge este important să te târăşti. Astfel corpul copilului în sine este o jucărie pe care el începe să gândească cum să o folosească.  Din acest motiv este recomandat ca la vârstele mici să frecventați cu cel mic diverse locuri care să încurajeze mişcarea în siguranţă şi să folosiţi la început rogojini, păturici, jucării care se pot împinge în timpul mersului şi apoi mingi, triciclete, patine şi biciclete.

Începând cu al doilea an de viaţă, copilul dobândeşte o capacitate de o importanţă deosebită şi anume capacitatea de a reprezenta, ceea ce îi permite copilului să depăşească momentul aici şi acum. În această etapă puteţi spune ce faceţi sau ce urmează să faceţi, puteţi imita ceva ce aţi văzut şi nu mai este prezent, inventând un joc în care trebuie să ”ne prefacem că…” .  În acest mod, el îşi dezvoltă o capacitate intelectuală fundamentală a fiinţei umane şi anume aceea de a da unui obiect un sens diferit de cel pe care îl are, pe baza unor similitudini mai mici. În plus, acest tip de joc poate introduce treptat copilul în societate, prin faptul că va putea descoperi mediul (locațiile) și atmosfera din fiecare (de exemplu spital, teatru, junglă etc).

În timp, cele mai bune jucării vor deveni prietenii săi. Împreună cu aceştia şi având la îndemână câteva lucruri, cel mic va putea crea adevărate aventuri şi, astfel, îşi va dezvolta abilităţi de cooperare şi negociere. Din acest motiv, ieşirile în faţa blocului sau pe stradă au un rol important în dezvoltarea abilităţilor sociale.

În perioada preşcolară orice poate fi transformat în ce îşi doresc copiii, dar sunt câteva lucruri care nu ar trebui să vă lipsească pentru a vă fi mai ușor de improvizat. Dintre cele testate de mine, esențiale pentru crearea unui joc distractiv, sunt păturile, un telefon de jucărie, bucătaria şi vesela, păpuşile, mașinuțele, pluşurile, trusele cu ustensile specifice pentru diverse meserii.

Nu-i așa că v-a venit pofta de joacă? Distracţie plăcută! 🤡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *