Îmi aduc aduc aminte cu foarte mult drag de perioada în care Simo era graviduţă şi ne imaginam cum va arăta Flavia, cu cine va semăna și ne bucuram de fiecare imagine pe care o primeam de la ecografii. Îmi amintesc şi cum încercam eu, oleacă… mai mult, să o familiarizez cu originile ei moldoveneşti cântând lângă burtică înainte de culcare diverse melodii moldoveneşti precum “Din Moldova lui Ştefan” sau povestind „Amintiri din copilărie” 🙂 . De asemenea, îmi aduc aminte cum ne făceam planuri să o înscriem la dansuri, cursuri de teatru, lecţii de canto adică mai tot ce nu am apucat să facem noi 😂 .

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Se poate spune foarte ușor că tatăl nu are un rol pe perioada celor nouă luni de sarcină pentru că toate schimbările fizice şi emoţionale sunt experimentate de mămică. Sarcina se dezvoltă independent de faptul că tatăl este sau nu prezent şi din acest motiv uneori acesta se poate simți exclus din acest proces. Fără niciun dubiu, implicarea tatălui poate fi imensă în ceea ce privește ajutorul, sprijinul și suportul oferit partenerei pe tot parcursul sarcinii.

Figura paternă în timpul sarcinii

Noi, tații, nu experimentăm senzațiile de greață, vărsăturile sau amețelile, nu ne cresc sânii, nu ne mănâncă pielea pentru că burtica începe să crească și nu simțim loviturile și mișcările bebelușului. Cu toate acestea, rolul nostru nu este de simpli spectatori, iar implicarea noastră în timpul sarcinii este necesară atât pentru suportul oferit partenerei, cât și pentru a ne adapta mai ușor la sentimentul de a fi tată.

Mai jos am realizat o listă de lucruri pe care bărbații le pot face în timpul sarcinii pentru a se integra în acest proces şi pentru a deveni…tați activi:

Implicați-vă:

  • mergeți la fiecare ecografie; așa veți avea mai multe informații despre evoluţia sarcinii, scăpați de eventuale îngrijorări și o să aveți ocazia să vă vedeți copilul pentru prima dată.  În plus, este important ca medicul care va monitoriza sarcina să cunoască istoricul medical al familiei tatălui.
  • În ultimul trimestru de sarcină puteți participa la cursuri de puericultură. Astfel, puteți învăța mici trucuri prin care sa vă ajutați partenera. Noi am fost împreună la un curs foarte interesant, la care ne-am distrat şi de la care am aflat multe informaţii utile!
  • Pregătiți camera bebelușului și cumpăraţi câteva haine necesare. În plus, aceste lucruri o ajută pe mamă să se simtă mai bine pentru că este ajutată.

Căutați informații:

  • de cele mai multe ori, mămicile sunt cele care caută informații. Ele caută pe internet, cumpără cărți, reviste etc. De ce nu am face și noi, tații, același lucru? Nu este important doar să ai cunoștințe despre sarcină, ci să fii informat și despre aspectele diferite asupra îngrijirii bebelușului pentru a putea să te ocupi de el aşa cum trebuie imediat după naștere încrezător în forțele tale.

Ajută mama:

  • Fii atent dacă mama fumează, consumă alcool sau are obiceiuri alimentare nesănătoase. De cele mai multe ori, este indicat ca tații să discute cu mămicile despre riscurile la care se expun pentru a le orienta și ajuta să facă alegeri sănătoase;
  • Stabiliţi ieșiri împreună;
  • Faceți exerciții împreună (noi nu am făcut, dar am dansat foarte mult prin casă);
  • Implicați-vă în activități relaxante și/sau distractive.

Pe perioada sarcinii, multe femei au îngrijorări și neîncrederi cu privire la dezvoltarea bebelușului. Astfel, toate activitățile de mai sus realizate cu ajutorul tatălui îi vor oferi mamei calm și liniște.

Nu în ultimul rând, tații pot fi implicați și în momentul în care se declanșează contracțiile, ei pot măsura distanța dintre intervale pentru a stabili când merg la spital, să ia dosarul cu actele medicale și valiza pentru internare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *