Cei apropiați știu că sunt fascinat de filmele cu supereroi (de exemplu, cele produse de D&C sau Marvel) și că, uneori în timpul liber, pentru relaxare, citesc romane cu puști sau adulți în rolurile principale, care au puteri mai degrabă supranaturale.
Săptămâna trecută, după scurte investigații, am descoperit o altă carte care m-a cucerit: „Genialii” scrisă de Anca Nedelcu și Elena Diana Nedelcu.
Ce mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că personajele principale sunt eroi români, care ne ajută cu superputerile lor să fim salvați. Ceea ce este surprinzător este faptul că noi toți, de la cei mici până la cei mari, rămânem și astăzi martorii inovațiilor sau pasiunilor lor. Dau dovadă de niște superputeri speciale, v-ați prins, nu?
Deși sunt adult, această carte mi-a dat posibilitatea să mă simt copil din nou și să aflu multe lucruri noi (da, recunosc, nu le știam pe toate înainte să o parcurg) despre câțiva dintre supereroii români. Așa mi-am dat seama că ne lăsăm ușor influențați de efectele supereroilor artificiali din filme și știm, de fapt, foarte puține despre eroii reali, unii dintre aceștia chiar români, care au reușit să lase moșteniri pentru generații întregi.
Firul cărții este format din mici fragmente „ca niște piese de puzzle”, după cum cum spun cele două autoare, fragmente care formează un an din viața celor cinci personaje – Grigore Antipa, Iulia Hașdeu, Traian Vuia, Constantin Brâncuși și George Enescu. Ce mi s-a părut original? Ei bine, tocmai faptul că mi-a pus imaginația în mișcare, provocându-mă să găsesc o continuare de unul singur. Provocarea constă în a contura un alt an din viața acestor personaje sau alegerea unor noi eroi cu ajutorul cărora să formăm un alt puzzle!
Aș fi curios să mă întâlnesc o dată cu doi – trei alți cititori și să descopăr ce și-au imaginat ei.
„Genialii” este o carte aparte, utilă, ușor de citit, care nu ar trebui sa lipsească din lista noastră obligatorie de cărți citite indiferent că suntem adulți sau copii. Apropo, voi ce supererou v-ați alege pentru a construi următoarea piesă de puzzle?