Stima de sine a femeilor se construiește de timpuriu și depinde de relația lor cu tatăl. Din acest motiv încerc să fiu cât se poate de atent la relația pe care o construiesc cu Flavia. Cum putem înțelege această legătură și cum putem putem găsi un echilibru adecvat ca fetița să se transforme în femeie?
Relația dintre tată și fiică este determinantă pentru viața de adult a fetelor: aceasta contribuie în creșterea unei femei independente și conștiente, nu doar de aspectul fizic, dar și de valoarea sa.
Știm cu toții că atunci când se naște bebelușul, există deja o relație puternică între mama și acesta. Este inegalabilă și evidentă coexistența biologică de pe parcursul celor nouă luni de sarcină, iar când bebelușul este și fată pentru mama situația este ceva mai confortabilă. Pentru noi, tații, acest start cu apariția pe lume a fetiței poate începe cu două obstacole, asta fără să mai punem la socoteală complicațiile care mai pot apărea pe parcurs.
- Pentru unii tați (cei care își doresc băieți), faptul că este fetiță ar putea fi o decepție.
- Convingerile că fetele/femeile reprezintă sexul slab ar putea fi o altă dificultate pe care să o resimtă un tată.
Creșterea unui copil poate fi dificilă pentru ambii părinți, dar pentru tată creșterea unei fetițe poate fi o provocare. Psihologii sunt de acord că relația tată – fiică este specială pentru că ea va ghida modul în care fetele își vor construi mai târziu relația cu băieții.
Din acest motiv este important ca noi, tații, să lucrăm și să depășim aceste bariere pentru a dezvolta o relație cât mai sănătoasă cu fiicele noastre pentru că obiectivul nostru este ca ele să devină, așa cum vă spuneam, femei independente și conștiente, nu doar de aspectul fizic, dar și de valoarea lor.
Fii un exemplu!
Pentru fete, tatăl este primul model masculin. Așa cum am mai spus, calitatea acestei relații conturează stima de sine a fetelor. Aceasta este prima relație mixtă pe care o are fata cu un bărbat și va deveni punct de referință pentru tot restul vieții. Relația poate fi atractivă sau respingătoare, dar această experiență poate modela perspectiva fetelor asupra bărbaților în ceea ce privește frica, dependența, dialogul, colaborarea, dominarea și manipularea.
Dacă tatăl este absent sau neimplicat?
Dacă relația dintre tată și fiică este una inexistentă poate lăsa repercursiuni pentru tot restul vieții fetei atât în lumea ei interioară (stima de sine scăzută, probleme emoționale), cât și în sfera relațională (modul în care va relaționa cu băieții).
Atunci când, de exemplu, există un tată dominant și autoritar, acesta poate dezvolta în ochii fetei o anumită fascinație față de bărbați și de capacitățile lor masculine sau, pe de altă parte, îi poate determina sentimente de invidie, de aversiune, iar în timp dorința de a pedepsi bărbații cu riscul de a stabili relații instabile, fiind avide de emoții extreme.
În schimb, o fată care trăiește „văzând manifestarea excesivă a afecțiunii” cu tatăl ei ar putea recepta „mesaje inconștiente” că toți bărbații sunt slabi și obedienți, lăsând puțin spațiu pentru încredere și cu o probabilitate mică de a lega relații echilibrate.
Sunt și cazuri în care tatăl nu este disponibil sau accesibil fizic sau emoțional, iar cea mică este privată de dragostea paternă, având astfel carențe emoționale. Ca femeie, ea va lupta pentru tot și va încerca să înțeleagă „de ce este privată” și cum se poate folosi de sexualitatea ei (de pildă, poate crede că pentru a fi iubită sau pentru a merita anumite lucruri, trebuie să fie înaltă, slabă, să se încadreze în niște tipare promovate zi de zi – lucru nesănătos!). Astfel se poate implica ușor în relații foarte puțin bazate pe reciprocitate, cu bărbați care manifestă un mic interes față de ea.
Dacă ești tată…
…nu contează ce vârstă are fetița ta, trebuie doar să știi că stima ei de sine se construiește cu dragostea și respect, iar pentru asta ar trebui să fii prezent când ea are nevoie, să găsești timp să o asculți, să manifești interes pentru activitățile, pasiunile ei, dar și pentru sentimentele, dorințele și temerile pe care le are.
…nu contează dacă sunteți sau nu căsătoriți, contează că tu îi respecți mama și o ajuți. Fiica ta are nevoie de un model feminin valorizat, respectat pentru a se dezvolta într-un mod cât mai sănătos. Nu în ultimul rând, este foarte important să vadă că în familia ei părinții formează o echipă și colaborează pe toate planurile.
Și de acum, ce îți propui să faci diferit în relație cu fiica ta?
2 thoughts on “Relația tată – fiică, o legătură vitală pentru o dezvoltare sănătoasă”