Majoritatea dintre noi la final/început de an are tendința să își stabilească obiective pentru anul următor. Sigur, ne dorim să muncim mai puțin, să câștigăm mai mulți bani sau să fim sănatoși. Dar se gândește cineva la ce ar putea să facă diferit ca lucrurile sa meargă mai bine în relațiile cu cei din jur, ca parteneri sau ca părinți?

Eu vă lansez invitația de a vă stabili un obiectiv în relație cu copilul vostru pornind chiar de la nevoile lui. Ce ați putea voi face diferit astfel încât acesta să simtă că este securizat emoțional, să se simtă acceptat și iubit așa cum este el, indiferent de aștepările voastre?

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash

Această nevoie pornește de la premisa că fiecare părinte are disponibiltatea constantă de a satisface nevoile fizice pentru a aduce alinare. Știu, sună bine dar pentru asta este nevoie să acordăm atenție modului în care se simt copiii și modului în care reacționăm în diferite situații astfel încât să îi ajutăm să înțeleagă ce simt și să învețe modalități sănătoase de exprimare a emoțiilor. Doar în acest fel părintele este în mod constant disponibil pentru a aduce alinare celui mic atunci când acesta are nevoie sau este tensionat ori agitat. Ca părinți, este recomandat să învățăm să oglindim disconfortul copilului și să acționăm imediat pentru a elimina cauza. Aceasta este cea mai eficientă formă de confort pe care o putem manifesta față de copilul nostru.

Astfel, ceea ce vreau să vă transmit este că pentru a reuși să îi creați copilului vostru sentimentul de securitate emoțională este important să existe un nivel ridicat de implicare în viața sa emoțională. Iată ce activități vă propun eu pentru a construi o relație pozitivă din acest punct de vedere:

  1. Momente zilnice de discuții– Povestindu-le despre ce ați făcut în fiecare zi, veți contribui foarte mult la creșterea sentimentului de siguranță în relație. În situația în care copilul nu împărtășește din propriile experiențe, evitați să îl fortați să vă povestească. Fiți voi un model și după câteva zile va începe și el să facă același lucru.
  2. Gesturi fizice de afecțiune oferă o conectare cu ceilați, o conexiune fizică care în timp îi va oferi copilului siguranță, intimitate emoțională și încrederea că este iubit. Aceste gesturi vor ajuta la scăderea nivelului de stres din organismul său.
  3. Exprimați emoții pozitive – faceți acest lucru de fiecare dată când reveniți acasă și revedeți copilul. În funcție de reacția voastră din aceste momente, cel mic va învăța să se privească ca o persoană importantă în cadrul familiei (și nu numai).

Nu pare a fi foarte greu, important este să vă alegeți măcar o activitate din cele de mai sus și să fiți cât mai consecvenți! Să aveți un An Nou cât se poate de inspirat și plin de activități pozitive în care să explorați relația cu copilul vostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *