Pentru dezvoltarea bunăstării copilului este important ca noi, părinții, să fim foarte atenți la modul în care comportamentele noastre de zi cu zi încurajează sau sunt în concordanță cu ideea de a favoriza o funcționare cerebrală optimă pentru copilul nostru.

Sună puțin SF? Vă spun că sigur nu este.

Știu că suntem foarte ocupați, ba chiar copleșiți de treburi sau griji și uneori apelăm la TV sau la telefon ca o supapă prin care ne ținem copiii preocupați ca să putem respira puțin sau terminăm ce avem de făcut.

Photo by McKaela Lee on Unsplash

Dar cât timp este recomandat să ne lăsăm copilul în fața ecranului într-o zi?

Când spun ecran mă refer la toate tipurile de ecran: TV, calculator, tabletă, jocuri și telefon. Copiii mai mici de doi ani nici nu ar trebui să stea în fața ecranului pentru că obțin mult mai multe beneficii pentru dezvoltarea lor în urma interacțiunii cu cei dragi sau jucându-se și petrecând timpul cu cei de aceeași vârstă. De altfel, după vârsta de doi ani pot să stea maximum două ore adunate pe zi în fața ecranelor.

De ce să monitorizăm și să limităm timpul în fața ecranului?

Trebuie reținut faptul că petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranului de la vârste foarte mici îi poate supraexcita pe cei mici determinându-le stări de iritabilitate și probleme de atenție sau concentrare. Pornind de la aceste două aspecte pot deriva multe alte probleme. De exemplu, starea de iritabilitate poate determina comportamente agresive acasă și în alte medii, crize de furie, iar cel mic poate deveni neascultător.

Pe de altă parte, când discut despre problemele de atenție și concentrare, țin să vă atrag atenția că acestea conduc și la problemele de învățare care afectează la rândul lor procesul de dezvoltare a copilului.

Perioada în care copilul se află în fața ecranului este un timp în care el nu se joacă, nu se implică în activități psihomotrice, și pierde astfel momente în care ar avea posibilitatea să își dezvolte inteligența sau creativitatea.

Dacă nu mă credeți, vă propun să analizăm cât de mult poate fi stimulat un copil care stă în fața unui ecran. Ce face el concret? Privește și schimbă canelele. Atât! Dar dacă îl lăsați, de exemplu, să se joace cu o mătură? Ce ar putea sa facă un copil cu o mătură? Pai, să se urce pe ea ca un vrăjitor, să cânte la „microfon” exersându-și astfel motricitatea fină și grosieră, creativitatea, inteligența kinestezică sau verbală. De asemenea, își poate îmbunătăți performanța vizuo – spațială. Iată câți ,,mușchi” cerebrali sunt stimulați!

În cazul în care ești părintele unui copil cu probleme comportamentale din sfera agresivității, impulsivității sau probleme de atenție și concentrare, expunerea în fața ecranelor ar trebui să fie de maximum o oră după vârsta de doi ani. Chiar și așa, părerea mea de #tatăactiv este că și o oră e foarte mult.  

Tu cât de mult îți lași copilul în fața ecranului? Dacă răspunsul este destul de mult, îți propun ca săptămâna viitoare să revii aici pentru că îmi propun să scriu despre strategii care îi ajută pe cei mici să renunțe să mai petreacă timpul în fața ecranului.  

One thought on “Timpul petrecut în fața ecranului – cum, cât și de când?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *