„Vreau să mâncăm la mall” a fost una din replicile Flaviei cu care ne-a surprins recent. De ce? Pentru că noi mergem maximum o dată pe lună la mall și atunci cu un scop clar, nu să ne plimbăm sau să socializăm. Sincer, am preferat mereu să mergem la restaurante și să servim masa toți trei pentru că o văd ca pe o spargere a rutinei zilnice și ca pe un timp fain petrecut împreună. În plus, o putem ajuta pe Flavia să își dezvolte și șă exerseze diverse abilități sociale (să salute, să aștepte, să facă o alegere, să folosească tacâmurile, să converseze cu adulții pe care nu îi cunoaște etc).
Din păcate, știu foarte mulți părinți care evită să iasă la restaurant pentru că le este teamă ca cei mici să nu se plictisească și să facă o criză în public. Mai există o categorie de părinți – cei care nu au nicio problemă cu piticii în restaurant, dar doar din simplul fapt că îi lasă să petreacă timp pe telefonul mobil și rămân hipnotizați liniștiți pe termen nelimitat.
Pentru a evita astfel de situații, vă recomand să începeți încă de la vârsta de doi ani să vă jucați „de-a restaurantul”. Acest joc îl va ajuta pe copil să învețe ce se întâmplă într-un restaurant și care sunt regulile sociale pe care le respectăm atunci când mergem într-un astfel de loc.
Pornind de la acest context, vă propun să vă expuneți și să ieșiți cu copilul la restaurant respectând următoarele idei:
- După ce vă jucați, încercați să stabiliți clar care sunt așteptările voastre de la el atunci când vă aflați în restaurant. De exemplu, vorbim încet, așteptăm la masă, facem o alegere etc.
- Stabiliți o listă de activități pe care să le faceți împreună cât stați la restaurant. Dacă nu aveți activități pregătite, copilul se va plictisi ușor și poate manifesta rapid comportamente nepotrivite.
- Căutați să mergeți în restaurante „prietenoase” sau potrivite ieșirilor în familie. Este foarte important să existe personal drăguț, muzică pe fundal, meniuri pentru copii și să nu fiți nevoiți să așteptați foarte mult până vine mâncarea.
- Stabiliți ieșirea într-un moment al zilei potrivit, fără să îi deranjați programul de somn.
- Oferiți-le atenție pentru comportamentele adecvate. Este important să evidențiați tot ce vă place în comportamentul copilului. De exemplu, faptul că a salutat, că a vorbit încet etc).
- Fiți chiar voi un model! Fiți corecți și încercați să îi oferiți copilului vostru ceea ce vă doriți de la el.
Hai că nu e greu, nu-i așa? Țineți cont de aceste sfaturi pentru organizarea următoarei ieșiri la restaurant și încercați să vă stabiliți așteptări realiste pentru a vă bucura cu adevărat de aceste ieșiri!