Este de dorit ca servirea mesei împreună să fie unul din cele mai prietenoase momente pe care le copiii le petrec alături de părinții lor. Eu recomand ca masa de seară, de exemplu, să fie un moment de discuție despre activitatea de peste zi pentru toți membrii familiei. Dar ce facem atunci când copilul refuză să mănânce sau să stea la masa cu noi?

Photo by Ali Inay on Unsplash

Pentru a-i împrieteni pe cei mici cu mâncarea este foarte important să îi implicăm cât mai mult în pregătirea meselor. Putem începe încă de la momentul 0 și anume de la stabilirea listei de cumpărături și împreună să decideți ce alimente aveți nevoie pentru pregătirea meselor.  Astfel, când ajungeți în supermarket puteți să îl lăsați pe ei să aleagă, de exemplu, fructele trecute pe listă pentru a face salata de fructe. Apoi, când sunteți acasă și se apropie momentul mesei continuați să faceți împreună cât mai multe dintre activitățile care presupun preparearea alimentelor. Astfel, copilul vostru ar putea să spele, fructele, să le șteargă sau chiar să le taie.

Dacă este prea mic, puteți găsi diverse variante pentru a-l implica: fie vă dă punga cu fructele sau instrumentele de care aveți nevoie. Când  produsul este gata și vă aflați în situația de a aranja masa cu singuranță copilul vă poate fi de ajutor! În acest fel, se va simți util și eficient în familie. De exemplu, la noi acasă, Flavia este cea care se ocupă să pună pe masă șervețelele și tacâmurile. Este foarte fericită că are o responsabilitate!

Prin urmare, făcând toate acestea, copilul tău va fi mai implicat și mai motivat să consume acele alimente! 

Bun, deja ați făcut un mare pas! Poate că nu ați reușit să îl determinați pe cel mic să mănânce ceea ce doriți sau în cantitatea în care vă așteptați, așa că vă propun să perseverați respectând următoarele aspecte:

  1. Este foarte important să oglindiți sentimentele copilului. În loc să îi spuneți: „Îți place să mănânci pui de obicei! Mănâncă și nu te mai strâmba” puteți încerca “Deși îți place puiul, înțeleg că în seara acesata nu dorești să mănânci”. Construind astfel de mesaje, copilul tău se va simți acceptat si va face loc sentimentelor pozitive, cele negative fiind lăsate să treacă.
  2. Încercați să fiți flexibili și să îi oferiți copilului opțiuni. Puteți începe prin a-i pune o farfurie goală în față. Astfel, îi oferiți posibilitatea să pune el ce dorește și cât vrea să mănânce din ceea ce este pregătit pe masă. Aici este important să preparați mai multe feluri de mâncare simple din care el să poată alege. Nu vă speriați! Nu vă recomand să vă stresați gătind foarte multe tipuri de mâncare, dar puteți porni făcând două simple la care copilul poate să adauge ce ingrediente preferă pentru a diversifica gusturile și texturile.
  3. Un alt aspect de care vă recomand să țineți seamă este să nu vă forțați copiii să mânance! Cred că și voi ați întâlnit mulți adulți care în prezent au probleme cu mâncarea pentru că atunci când erau mici au fost forțați să mănânce. Astfel, puteți să acceptați și să îi oferiți altceva în cazul în care nu este pregătit să mănânce același lucru ca voi. Aici puteți accepta alimente precum sticksuri din morcov, castraveți, brânză, pâine cu unt, ardei și lista poate continua.
  4. Controlați foarte bine mediul. La noi în casă este foarte bine când nu cumpărăm și nu avem dulciuri. Dacă le achiziționăm, avem tendința să le mâncăm. Inclusiv nouă, adulților, ne este dificil uneori să ne abținem. Cu atât mai mult copiilor care sunt expuși încă de mici la tot felul de alimente pline de zahar și grăsimi într-o formă cât mai atractivă pentru ei!

Încercați acești pași cu așteptări realiste. Nu îi putem forma pe cei mici de pe o zi pe alta așa cum ne-am dori. Aceste sfaturi nu fac minuni decât dacă aveți răbdare și le puneți în practică mereu. De asemenea, vă recomand să vorbiți cu copiii voștri despre faptul că gusturile se schimbă. Atunci când erați mici cu siguranță aveați alimente care nu vă plăceau și nici măcar nu vă doreați să le încercați, dar pe care, în timp, ați început să le testați și chiar au ajuns să vă placă și să le consumați frecvent. Fiind consecvenți, masa nu va mai fi un câmp de luptă ci chiar un moment plăcut pe care îl puteți pregăti și de care vă puteți bucura împreună!

One thought on “Când „hai la masă” devine „poftă bună””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *