„Tati, după ce mâncăm mergem în parc?” m-a întrebat Flavia la două zile de când am dezinfectat casa cu clor și șervețele antibacteriene și nu am mai ieșit la plimbare.

Zilele acestea sunt pline de tensiune și schimbări din cauza apariției și răspândirii virusului COVID-19. Din păcate, nu toți adulții reușesc să își gestioneze destul de bine temerile față de ce se întâmplă și mai ales față de ce va urma. Trăim în incertitudine și fiecare zi pare să ne aducă noi schimbări cărora trebuie să le facem față. Este important ca în acest context în care toți vorbesc despre COVID-19 și schimbările pe care acesta le-a adus vieții de zi cu zi, să ne gestionăm îngrijorările și să fim atenți la cum ne putem ajuta copiii să facă față temerilor.

Tu ca părinte ești cel mai important pion prin prisma faptului că doar tu îți poți ajuta copilul să își gestioneze neliniștile în această perioadă. Știu că este dificil pentru că, în general, copiii reacționează diferit în fața temerilor mai ales că nu există măsuri standard care să se aplice ușor fiecărui caz.

Ce te sfătuiesc eu în aceste săptămâni?

Confirmă în relația cu copilul că este normal să vorbească despre emoțiile pe care le simte! Știu că nu avem încă acest obicei dezvoltat în rândul multor familii și, astfel, deseori copiilor le este dificil să vorbească despre ceea ce simt. Fii un sprijin pentru copilul tău și explică-i că deși îi este greu să vorbească despre sentimentele sale puternice, dacă va reuși să le pună în cuvinte se va relaxa foarte curând. Modul în care tu ca părinte reacționezi față de emoțiile copilului tău și faptul că, înainte de toate, îi accepți emoțiile, îl va face pe el/ea să vorbească pe viitor mai mult despre ce simte.

Un pas important este să îi oferi exemple de situații în care tu ai simțit neliniște și ai reușit să depășești acele momente. Modul în care tu reacționezi atunci când ești sau ai fost într-o situație asemănătoare poate să îi ofere copilului tău un model despre cum se poate gestiona un astfel de context. Astfel, el normalizează ceea ce simte.

Acum că școlile rămân închise până la sfârșitul lunii aprilie, este foarte util să dezvolți anumite rutine la nivelul familiei. Aceste rutine îi ajută pe copii să se simtă în siguranță oferindu-le predictibilitate și stabilitate. Încercați să includeți în aceste rutine și exerciții fizice, activități de relaxare, dar și activități casnice.

Evită să îi spui ce să facă doar pentru a-și gestiona temerile. Chiar dacă intențiile tale sunt bune, încearcă să te comporți ca un antrenor și ajută-ți copilul să găsească singur metode care să îl sprijine să își gestioneze temerile! Folosește întrebarea: ce crezi că ar ajuta să te liniștești mai ușor?

Filtrați informațiile care circulă despre COVID-19 și lăsați, în măsura în care puteți, să ajungă la cei mici, doar cele specifice vârstei lor. Este important ca aceștia să rămână cu informațiile corecte nu cu ce aud în treacăt de la televizor sau în discuțiile din familie. Este sănătos ca cei mici să știe că aceasta este o boală ale cărei simptome pot fi tratate acasă sau la spital. De asemenea, este important ca ei să știe că sunt foarte mulți medici pregătiți să intervină atunci când este nevoie.

Sper ca aceste informații să vină în ajutorul vostru pentru a gestiona mai ușor neliniștile copiilor voștri în această perioadă. Și da, le puteți folosi oricând, indiferent de situația care provoacă neliniști sau temeri celor mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *