V-ați auzit copilul folosind un cuvânt urât? De la grădiniță, normal! Așa este! Momentele libere de la grădiniță sau pauzele de la școală pot reprezenta adevărate surse de îmbogățire a vocabularului celor mici. Dar acum, să fim serioși! Cui dintre noi nu i-a scăpat niciodată prin casă sau chiar de față cu odrasla o anumită expresie interzisă? Așa că da, ei pot auzi astfel de cuvinte chiar și în „sânul familiei” – acasă, în mașină sau pe stradă!

Vă propun să vedem cum putem reacționa atunci când copilul nostru repetă la nesfârșit cuvinte urâte în funcție de vârsta lui. Acestea își schimbă semnificația pentru cei mici în funcție de etapa prin care trec.

1. Vârsta de 3-4 ani

În acestă etapă, copilul este fascinat de faptul că poate să facă sau să spună lucruri pe care știe clar că nu are voie să le facă sau să le spună! Este perioada în care s-ar punea să auziți „pipi”, „caca” sau „pârț” de foarte multe ori și face asta doar pentru a obține atenția voastră! Ce este de făcut? La început, stabiliți clar limita că acasă vorbim fără să folosim aceste cuvinte! Sigur, aceasta nu înseamnă că se va opri. Încercați să rămâneți calmi și să îl opriți cu fermitate dacă își menține sau intensifică acest comportament.

2. Vârsta de 4-5 ani

Este perioada în care copilul știe foarte clar ce spune și că nu este bine că face acest lucru dar îi face plăcere sau poate că vrea să necăjească pe cineva. În plus, este încântat să imite ce vede și ce aude și observă astfel că se poate afirma în fața celorlalți. Ce putem face? Acum este important să aveți o discuție în care să îl ajutați să înțeleagă ceea ce spune și ce face, că nu se poate vorbi la fel peste tot și de față cu oricine. De asemenea, stabiliți în mod ferm că sunt anumite cuvinte pe care nu le poate folosi.

3. Vârsta de 5-6 ani

Dacă la această etapă vă așteptați ca acest comportament să înceteze, greșiți! La această vârstă, repetă tot mai des cuvinte nefericite sau folosește expresii cu caracter sexual, rasist sau homofob chiar dacă nu le înțelege foarte bine pe toate. Ce se poate face? Tot prin discuții puteți să îi explicați pe înțelesul său ce înseamnă acestea, că pot fi discriminatorii și interzise prin lege. La fel, puteți să îl ajutați să înțeleagă că acele expresii îi pot face pe ceilalți să se simtă triști, rușinați sau furioși și astfel apelând astfel la empatie. Încercați să îl puneți pe el în situația celui care „încasează” aceste mesaje și să spună cum s-ar simți.

În final, vă recomand să încheiați aceste discuții cu soluții de tipul „Ce putem face atunci când greșim și folosim astfel de cuvinte?”. Putem să ne cerem scuze și să ne gândim la un comportament drăguț prin care să ne revanșăm față de persoana căreia i-am adresat cuvinte nepotrivite. Sigur, acesta este doar un exemplu, dar lista poate continua cu exemplele propuse de voi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *