Îți este dificil să îți menții răbdarea în relația cu copilul tău și ți se întâmplă să țipi, să ameninți și uneori chiar să folosești pedeapsa fizică? Dacă te găsești în aceste situații înseamnă că articolul meu de astăzi îți va fi util! 🙂 

Poți utiliza sfaturile următoare nu doar pentru a-ți îmbunătăți relația cu copiii cât și pentru tine, pentru a fi mai relaxat, cu mai multă energie și mai motivat!

Gradul de liniște și starea de bine (sau lipsa lor) nu se datorează unor evenimente izolate, ci unui stil de viață. Și când spun stil de viață mă refer la timpul pe care fiecare îl alocă în mod constant pentru a face sport, a dormi suficient sau a avea grijă de propria alimentație.

Sunt mulți părinți care, de multe ori, își pun nevoile lor pe ultimul loc, prioritare fiind cele ale copiilor. Ei bine, acest aspect nu este deloc sănătos din punct de vedere relațional. Este esențial ca tu, ca părinte, să îți prioritizezi sănătatea pentru că doar așa vei putea avea grijă de cei dragi. Pentru a înțelege și mai bine ceea ce vreau să spun, îți propun să îți imaginezi cum te-ai simțit după ce ai petrecut o noapte fără să dormi. Probabil ai fost iritat, nervos și ai avut tendința să țipi la cei din jur. Toate aceste stări ți-au influențat inclusiv relația cu copilul tău.

Hai să vedem concret ce ai de făcut:

1. Dormi cât este necesar – dacă nu dormi suficient vei alege strategii mai ușoare, dar greșite de a-ți gestiona copilul (țipi sau îi dai telefonul) atunci când se comportă inadecvat. Somnul este foarte important; atunci când dormim se eliberează serotonina care ajută la controlul impulsului și astfel îți va fi mai ușor să îți gestionezi relațiile cu ceilalți în situații mai încărcate emoțional.

2. Implică-te în activități sportive în mod constant – și aceasta la fel ca somnul va avea o influență directă asupra creierului stimulând neurotransmițătorii responsabili de motivația, fericirea și echilibrul emoțional. Puteți alege o activitate fizică pe care să o realizați constant, puteți să dansați în casă, să faceți zumba sau orice alt tip de mișcare care vă face plăcere.

3. Învață să te bucuri de persoane și activități importante din viața ta. Ar fi minunat să te încânte ceea ce faci, să te încânte jobul tău sau ceea ce te înconjoară. Dacă nu este așa atunci, îți va fi dificil să fii fericit sau relaxat când ajungi acasă. Învață să te bucuri de timpul pe care îl petreci cu persoanele importante din viața ta. Acest lucru îți va menține tonusul pozitiv și vei observa că vei fi mult mai relaxat.  

4. Nu te lăsa influențat emoțional. Evită să urmărești știri sau persoane care vin să îți spună ceva care nu este prea plăcut deși nu te privește în mod direct. Învață să selectezi ceea ce vrei să vezi sau să afli.

5. Centrează-te pe soluție și nu pe problemă. Evită să te lamentezi, să te îngrijorezi sau să te deprimi. În loc să te centrezi pe cauză  („De ce s–a întâmplat așa?”) te poți orienta pe ce poți face pentru a rezolva această situație. Cu cât cauți rezolvări mai des, cu atât creierul te va ajuta cu mai multe idei în situații de criză.

6. Organizează-ți activitățile. Stabilește ce activități ai de realizat și organizează-ți timpul alocat pentru fiecare. Astfel, nu vei mai fi stresat de câte ai de făcut și cât timp îți va lua fiecare activitate. Tu singur/ă îți stabilești obiectivele și durata pe care o aloci pentru a le atinge.

Dacă reușești să ții cont de aceste principii și să le pui în practică, sigur îți vei putea echilibra balanța emoțională și vei putea răspunde adecvat oricăror provocări. În caz că îți este dificil să te ții de ele, poți să încerci să le implementezi pe rând până când fiecare devine o rutină în programul tău. Îți recomand chiar să începi cu ce crezi tu că îți este mai ușor. Mult succes! 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *