Cu un copil sau doi, ne dăm seama cu toții că uneori trăim momente în care nu știm cum să facem față unor situații în care piticii noștri devin exasperanți și frustranți. Iar în momentele în care ne împărtășim oful față de cei din jur, ei ne spun că sigur trebuie să luăm măsuri și că cei mici au nevoie de consecințe pentru că… „nu se mai poate așa”. Astfel, ajungi să fii încurajat să faci educație folosind pedepsa.
Conform unor studii de specialitate, s-a observat o tendință în rândul copiilor care au fost pedepsiți de a dezvolta comportamente negative ulterior. Pedeapsa intensifică comportamentele problematice cu toate că pe moment este utilă. Mai exact, de cele mai multe ori, copilul încetează comportamentul vizat pentru o scurtă perioadă de timp din cauza fricii pe care o provoacă faptul că este pedepsit.
Ar fi bine ca noi, părinții, să ținem minte o vorbă veche: „copiii vor face ceea ce faci tu, nu ceea ce spui tu”. Din acest motiv, este important să fim un model în ceea ce privește gestionarea propriilor emoții și gestionarea conflictelor cu cei din jurul nostru. Pornind de la aceste două abilități, discut mai jos câteva recomandări de care puteți să țineți cont în situațiile în care lucrurile scapă de sub control.
- Pune în cuvinte ceea ce simți! – „Mă simt speriat când împingi copii” sau „mă simt îngrijorat când sari în pat pentru că ai putea să te accidentezi”. Pentru unii copii ar putea fi suficient un astfel de mesaj pentru a se opri și, astfel, evităm să îi etichetăm, să îi amenințăm sau să le dăm indicații.
- Arată-i copilului cum poate să repare ceea ce a făcut. Eu folosesc frecvent această metodă ghidând copilul să facă ceva drăguț față de cel căruia i-a greșit (să îi facă un desen, să îl ajute cu ceva sau să îi ofere un compliment). Astfel, cel mic se va simți mai bine cu el însuși și se va percepe drept o persoană valoroasă care poate face bine.
- Găsiți alternative sănătoase. Sigur, sunt copii care nu reușesc să își redirecționeze energia atât de ușor și au nevoie de opțiuni care să îi ajute să aleagă o activitate mai acceptabilă. Mai concret, încercați să folosiți astfel de mesaje: “Știu că îți este dificil să aștepți rândul; poți să pictezi sau poți să te joci cu lego, ce alegi?”.
- Rezolvarea anumitor probleme. Pe măsură ce copilul crește, puteți să începeți să utilizați această metodă. În timp, aceasta poate deveni un instrument foarte util în multe tipuri de relații și situații. Despre pașii pe care îi puteți parcurge o să revin într-un articol viitor. 🙂
- Luați măsuri fiind asertivi. Cred că obiectivul nostru, ca părinți, atunci când vorbim despre disciplinare, este acela de a ne proteja copilul, nu de a-l pune în pericol! Acesta este mesajul care este de dorit să ajungă la cel mic. Puteți să îi transmiteți astfel: “voi strânge jucăriile pe care le găsesc împrăștiate pentru că nu vreau să călcăm pe ele, să ne accidentăm sau să le stricăm”. Folosind un astfel de mesaj ne centrăm atenția pe siguranța noastră, raportându-ne la prezent și găsind soluții pentru viitor.
Aceste instrumente au nevoie de timp și efort din partea noastră pentru a produce schimbări. Știu că mulți dintre noi facem parte dintr-o generație pentru care pedeapsa era ceva normal și știu că avem mult de muncă pentru a accepta în primul rând noi aceste schimbări. De asemenea, consider util să luați din pripă orice situație care vi se pare problematică în educarea copilului vostru având mereu așteptări realiste! 🙂
One thought on “5 metode practice care pot înlocui pedepsa”