Cu siguranță în experiența ta de părinte au fost situații în care te-ai enervat și ai țipat la copilul tău, l-ai amenințat, l-ai bruscat, i-ai luat jucăria sau i-ai retras accesul la un privilegiu (telefon sau televizor). Știu, copiii pot fi frustranți și exasperanți în această perioadă încât impulsul de a-i pedepsi este foarte mare.

Dar spune-mi, ți s-a întâmplat să observi același comportament la copilul tău chiar dacă l-ai pedepsit anterior pentru același motiv?  Dacă da, acesta este un semn clar că pedepsa nu funcționează, deși probabil pe tine te-a ajutat să te echilibrezi din punct de vedere emoțional.

Pentru a-ți fi și mai ușor să mă înțelegi, îți ofer mai jos 3 argumente care să te convingă să nu mai folosești pedeapsa ca metodă de disciplinare:

  1. Învățăm copilul că pedeapsa este o formă validă de relaționare.  Folosind pedeapsa în relația cu copilul tău, îi oferi un model pe care el îl poate prelua. Astfel, în situații dificile, când ceilalți nu se vor comporta așa cum își dorește, el va încerca să își facă dreptate singur sau să îi pedepsească pentru cele întâmplate.  
  2. Învățăm copilul să se victimizeze. Când copilul are comportamente nepotrivite, noi, părinții, avem tendința să vorbim pe un ton serios, să ridicăm vocea sau chiar să îl pedepsim fizic (lucru absolut nerecomandat de altfel). În astfel de contexte, el poate să înceapă să plângă, să se victimizeze sau să roage părintele să îl ierte. Mulți dintre părinți gestionează situațiile de acest tip prin a-i calma pe cei mici, vorbindu-le frumos sau îmbrățișându-i. Ei bine, nu este o abordare pe care v-o recomand pentru că în acest mod cei mici ajung să învețe că victimizarea le poate aduce beneficii.
  3. Nu dezvățăm comportamentul problematic. Nicio pedeapsă nu va dezvăța copilul de comportamentul problematic! Pedeapsa poate să determine copilul să se teamă de noi. Astfel, în prezența noastră nu va mai avea acel comportament și va continua să îl manifeste cu ceilalți când noi nu suntem prezenți. Dar mai există o problemă: ce veți face când (în adolescență) copilul nu se va mai teme de voi?  Până când nu va ajunge să învețe de ce nu este în regulă să continue cu anumite comportamente și ce să facă în schimb, nu va reuși să se oprească.

Am stabilit că pedeapsa nu este benefică, atunci ce strategii puteți să folosiți pentru a-l ajuta pe cel mic să dezvolte comportamente pozitive? Am sumarizat patru principii de care puteți ține cont în educarea copilului vostru:

  1. Să prevenim! Nu aștepta ca cel mic să greșească și să îi spui: „Ha, știam eu! O să te pedepsesc acum”. Din păcate, mulți părinți nu le dau copiilor timp și ocazia să învețe, să se dezvolte, adică să observe copilul și să intervină înainte să greșească. De exemplu, este important ca atunci când observi că piticul tău se apropie de un obiect interzis, să îi reamintești că nu are voie acolo. Într-un alt context, dacă vezi că cei doi copii ai tăi se ceartă pe o jucărie, e important să le reamintești că este de dorit să găsească o soluție pentru a preveni apariția comportamentului problematic.
  2. Folosiți strategii naturale. De exemplu, când copilul tău amână realizarea unei sarcini, îți recomand să îi explici că va avea mai puțin timp de joacă pentru că amână ceea ce are de terminat. Aceasta este o strategie naturală care se desprinde din comportamentul copilului. De asemenea, dacă este nervos și aruncă cu un anumit obiect pentru a-l distruge, îi poți aminti că dacă se strică, veți fi nevoiți să îi folosiți banii din pușculiță pentru a repara sau cumpăra unul nou.
  3. Repararea acțiunilor – Este foarte util să învățăm copilul să repare comportamentul nepotrivit față de ceilalți. De exemplu, dacă vine într-o zi cu o jucărie care nu este a lui poți să  îl pui să o înapoieze și să își ceară scuze celui căruia i-a luat-o. Probabil îl va deranja, dar doar așa îl învățăm că există o consecință și că poate repara ceea ce a greșit. Așa va deveni mai responsabil! Copilul va învăța să asocieze comportamentul negativ cu o consecință negativă pentru că nu va fi plăcut să meargă să își ceară scuze. Este o consecință firească!
  4. Schimbă perspectiva. Atunci când piticul tău greșește cu ceva, ai tendința să îl dojenești. În schimb, atunci când manifestă comportamente adecvate nu îi oferi atenție pentru că ți se pare normal ceea ce face. În această situație, copilul poate învăța că primește atenție doar atunci când face boacăne. De aceea, este foarte important să îi oferi atenție pentru toate comportamentele care îți plac și să petreceți mult timp împreună.

Acestea sunt doar câteva alternative eficiente pe care le puteți pune în practică pentru a înlocui pedepsele. Dacă le folosiți, puteți determina piticul să dea dovadă de comportamente adecvate sau să își corecteze comportamentele nepotrivite fără foarte mult stres și agresivitate. Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *