Să fii părinte este foarte stresant uneori. Problema cea mai mare cred că este că nu găsim modalități eficiente de a ne exprima emoțiile puternice și, din contră, încercăm să le negăm și să le reprimăm. Astfel, ajungem frecvent să reacționăm impulsiv și exagerat, ceea ce conduce la o ruptură în relația copil – părinte. Pentru a evita o astfel de situație am stabilit câteva tipsuri utile pentru orice părinte sau profesor pornind de la una dintre lecturile mele recente – “Un părinte mai bun” de Adela Faber și Elaine Mazlish, pe care o găsiți la editura Curtea Veche.

1. Acceptă că uneori ești mai puțin amabil.

Greșim frecvent atunci când simțim emoții negative pentru că refuzăm să le acceptăm și ne comportăm de parcă nu ar exista. În momentul în care acceptăm că este natural și firesc să fim furioși, ne este mai ușor să ne gestionăm reacțiile față de cei din jurul nostru. 

2. Descrie problema și exprimă-ți emoția

Nu evita să descrii cât mai specific care este comportamentul care te deranjează. Astfel, îi oferi copilului posibilitatea să afle ce lucruri te supără și va ști ce trebuie să facă diferit. Puteți formula mesaje precum: „trei persoane așteaptă să intre în baie” sau „este foarte frig aici, cineva a lăsat geamul deschis”.

3. Fă apel la regula „găsește soluții și acționează”.

Mereu am subliniat importanța regulilor în cadrul unui grup. Este recomandat ca în situații stresante să facem apel la regulă. Dacă avem reguli înseamnă că avem și cel puțin două variante de rezolvare și, în funcție de ceea ce alege copilul, putem pune în practică una dintre ele. Cum facem asta? Iată un exemplu:

“Andrei, mâncarea este pentru… mâncat, nu pentru a te juca. Dacă îți este foame rămâi și mănânci, sau, dacă nu îți mai este poți să te ridici și să mergi în camera ta. Ce alegi?”

În anumite momente este posibil să fii nevoit să repeți variantele. Este important să nu le repeți mai mult de trei ori, iar ulterior să fii ferm și să ajuți copilul să pună în practică una din cele două opțiuni.

4. Folosește un singur cuvânt.

În anumite situații și cu anumiți copii s-ar putea să fie suficient să folosești un singur cuvânt. Pornind de la exemplul de mai sus cu geamul deschis, poți să menționezi doar termenul “fereastră” iar copilul să înțeleagă despre ce este vorba și să acționeze în consecință. Eu folosesc acest tips în timpul mesei când Flavia uită să mănânce și pâine. Îi spun “pâine” o dată, de două ori și înțelege ce are de făcut. Cred că pentru copiii mai mari, care știu deja care sunt regulile, o astfel de strategie este utilă pentru că îi ajută să își corecteze comportamentul.

5. Folosește cuvinte variate.

Limba română ne ajută foarte mult. Pentru un singur termen găsim o serie întreagă de sinonime. De pildă, pentru termenul „furios” putem utiliza cuvinte precum ,,nervos”, „iritat”, „exasperat”, „înfuriat” etc. Astfel, te ventilezi pentru că verbalizezi ceea ce simți, iar copilul primește un semnal că nu este în regulă ceea ce face și că este de dorit să își schimbe comportamentul.

6. Spune ce nu îți place și specifică așteptările pe care le ai.

O altă modalitate de a-ți exprima emoția și de a spune clar care sunt așteptările tale constă în formularea unor mesaje după următorul model: „mă simt șocat când pisica este trasă de coadă. Îmi doresc să tratăm animalele cu blândețe” sau “sunt frustrat pentru că trebuie să răscolesc toată casa pentru a găsi foarfeca. Mă aștept ca cel care a folosit-o ultima dată să o pună la locul ei”.

7. Înlocuiește persoana a II-a cu persoana I în mesajele pe care la formulezi.

În momentul în care reușim să formulăm mesaje precum “mă simt furios pentru că sunt întrerupt” în loc de “tu ești nepoliticos” o să avem șanse mai mari să ne eliberăm de emoțiile puternice și chiar să fim ascultați de copii pentru că nu se vor mai simți certați.

Îmi doresc ca acest articol să ajute fiecare părinte să înțeleagă că este firesc să fie nervos, să accepte această emoție și să își aleagă câteva strategii care să îl ajute să exprime ceea ce simte într-o manieră cât mai sănătoasă atât pentru el, cât și pentru copil.

Spor!

One thought on “Sunt furios! Este ok?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *