Vai, câtă obrăznicie!! Cum a putut oare să mă întrebe copilul meu așa ceva!?
Ei, uite așa! Bine că m-a întrebat! Mi s-a părut super tare că și-a exprimat curiozitatea față de mine, ca părinte, și nu față de alte persoane din jur! De ce? Pentru că noi am învățat-o de când era mică faptul că băieții au penis și fetele au vulvă și pentru că da, noi conștientizăm importanța pe care o are educația sexuală în viața copilului nostru. Copiii sunt în general foarte curioși și au o logică foarte bună. În schimb, dacă noi nu le răspundem curiozităților pe care le au, își vor răspunde singuri folosindu-și imaginația sau alte canale în momentul în care vor afla despre ele.
Având parte de o educație sexuală corectă, copilul se va simți bine în pielea lui și va ști să facă alegerile corecte în anumite situații.

Iată care sunt cele cinci recomandări pe care vi le fac atunci când vine vorba de cum abordăm sexualitatea cu piticii noștri:
- Răspundeți curiozităților copilului fără să depășiți granița intimității fiecăruia. Oferiți răspunsuri simple, în funcție de vârsta sa folosind o tonalitate firească. Astfel, veți evita ca piticul să se simtă jenat de subiect sau întrebarea pe care a ales-o. În timp, puteți adăuga și alte informații, pe măsură ce va crește și va fi cazul să intrați în mai multe detalii.
- Învățați-l denumirea corectă a organelor genitale așa cum îl învățați și celelalte părți ale corpului. Nu este un secret pentru nimeni și nici măcar o rușine să spunem lucrurilor pe nume. Astfel, veți evita potențiale situații care vor pune copilul într-o poziție neconfortabilă.
- De mic încercați să-l învățați despre intimitate și limite personale. Părțile intime pot fi văzute și atinse doar de doctor și părinți cu acordul copilului.
- Fiți disponibili pentru a aborda astfel de subiecte și atunci când nu știți răspunsul. Amânați până reușiți să vă documentați corect pentru a putea discuta și reveniți cu informațiile.
- Dacă observați că la joacă, în parc, acasă, oriunde, există lucruri sau elemente care duc spre sexualitate în relația cu copiii din jur, opriți comportamentul fără să faceți prea mare caz. Profitați de această curiozitate și mai bine discutați despre lucrurile pe care vrea să le afle.
Sigur, o să mă întrebați ce i-am răspuns eu, totuși, Flaviei la întrebarea cu care am deschis articolul. Întrebarea ei mi-a oferit un context de învățare de care am profitat pentru a puncta din nou importanța intimității și a limitelor personale. Practic, m-am raportat la punctul 3 de mai sus și i-am spus calm că penisul este un organ intim și din acest motiv nu pot să îl arăt celor din jur.
Timpul potrivit pentru a începe educația sexuala este acela în care copilul pune întrebări. Răspundeți mereu sincer și cât mai simplu.
Toate studiile realizate în lume au demonstrat aceleași lucruri: copiii care primesc informații despre sănătatea sexuală sunt protejați împotriva abuzului și a exploatării. Așadar, dacă noi, părinții, reușim să avem o atitudine firească și responsabilă față de sexualitate, copiii noștri se vor simți încrezători, siguri și vor dezvolta un comportament similar. Ba chiar vor ști să spună „nu” atunci când este cazul și să semnaleze potențiale comportamente nepotrivite ale celor din jur la adresa lor.