Ca toți ceilalți părinți (cred…), îmi doresc ca Flavia să fie un copil sigur pe el, încrezător, empatic și lista de însușiri poate continua. Sigur, de la dorință până la faptă este drum lung o să îmi spuneți… dar ce putem face concret astfel încât să ne putem ajuta copilul pentru a fi așa cum spuneam mai sus? Știu că sunt multe cărți care abordează acest subiect, dar eu astăzi am să împărtășesc cu voi ce fac eu în acest context.

Copilăria este perioada propice pentru dezvoltarea unei stime de sine sănătoase. Astfel, vă recomand să țineți cont de următoarele idei în relația cu piticii voștri și să le transformați în rutine zilnice:

  1. Arătați că apreciați și înțelegeți sentimentele copilului. Vorbiți cu copilul și puneți accent pe faptul că avem sentimente diferite fără ca ele să fie bune sau rele. Lăsați să se înțeleagă că acceptați ceea ce simte dar nu sunteți de acord cu anumite comportamente.
  2. Oferiți-i copilului zilnic câteva minute toată atenția voastră.
  3. Implicați copilul atunci când luați diverse decizii. La început puteți să îi oferiți variante din care el să aleagă iar în timp poate să propună singur opțiuni. Această implicare îi oferă încrederea că opinia lui contează și îl ajută să gândească diverse răspunsuri.
  4. Sărbătoriți mereu lucruri mărunte în familie.
  5. Recunoașteți calitățile copilului și oferiți-i contexte în care să și le dovedească. Aceste lucruri îl vor ajuta să aibă încredere în el în acele situații în care nu se descurcă foarte bine.
  6. Implicați copilul în treburile casnice încă de când este mic. În acest fel se va simți important în ochii voștri.
  7. Dezvoltați copilului sentimentul de apartenență. Puteți să îi povestiți despre rudele sau despre evenimentele importante din familia extinsă.
  8. Acceptați diferențele individuale ce țin de temperament sau nivelul de dezvoltare. Astfel, cunoscând particularitățile copilului veți avea așteptări realiste și  veți  evita frustrarea atât pentru voi cât și pentru el.
  9. Oferiți-i iubire necondiționată. Copiii care se simt apreciați și iubiți pentru ceea ce sunt au șanse mai multe să manifeste comportamente adecvate și să fie fericiți.
  10. Denumiți ceea ce vă place din comportamentul copilului! Fiind specifici cu aprecierile la adresa copilului veți avea un impact mai mare și mai eficient față de o laudă dată la modul general. Uneori este foarte important să punctați efortul și nu neapărat rezultatul final.

Copiii ajung să se valorizeze dacă se simt apreciați și iubiți necondiționat de persoanele de referință din viața lui. Astfel, datoria noastră, a părinților, este să le oferim un mediu cald, sigur în care să se simtă iubiți, să poată să facă alegeri și să se exprime.

One thought on “10 obiceiuri pentru a crește stima de sine a copilului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *