Vorbim frecvent despre stima de sine a copilului și ne dorim ca aceasta să fie la cote înalte, dar uităm că noi, părinții, reprezentăm principala sursă care are puterea de a influența formarea acesteia.

Este util să vedem stima de sine ca pe un puzzle care se formează devreme în viață din modul în care părinții interacționează cu cei mici. Astfel, noi, părinții, ne putem ajuta copiii să își formeze convingeri sănătoase despre ei. Pentru asta, este important să le oferim contexte în care să își exerseze abilitățile și să își asume deciziile pe care le iau.

Iată care sunt cele patru greșeli care împiedică dezvoltarea stimei de sine:

  1. Condiționezi dragostea în funcție de comportamentul copilului: „Dacă înveți bine o să poți merge cu mine în parc”, „dacă o să mănânci tot, o să dorm cu tine”. În astfel de situații, cel mic va înțelege că nu poate fi iubit decât dacă se ridică anumitor standarde trasate de părinți. Va crede că nu este în regulă să se comporte așa cum simte, ci așa cum decid ceilalți.
  2. Etichetezi sau îi pui porecle! Știu că avem tendința ca în glumă să îi spunem copilului că este plângăcios sau leneș dar este important să eviți să folosești cuvinte care îl pot face să se simtă vinovat sau umilit. Trebuie să te concentrezi pe comportamentul copilului și pe a găsi soluții pentru acesta. A-l porecli nu este o soluție.
  3. Compari copiii între ei: “Rebeca se descurcă mai bine!” Fiecare copil este diferit, dar valoros și are locul lui sub soare la fel ca noi toți! Comparându-l cu ceilalți nu faci altceva decât să pui cărămida unor convingeri nesănătoase și vei observa că pe măsură ce crește își va spune „nu sunt la fel de bun”. Astfel de gânduri îi vor influența dezvoltarea în mod negativ.
  4. Îți stabilești așteptări prea mari de la tine ca părinte sau de la copiii tăi. Este important ca așteptările noastre să fie realiste, să țină cont de profilul abilităților copiilor noștri și de nevoile lor. Dacă ne dorim ca cel mic să devină medic la fel ca tatăl și bunicul lui, iar el are abilități artistice foarte bune și își dorește să devină artist, nu facem altceva decât să construim frustrări pentru toată lumea.

Pe final, îți recomand ca în situația în care copilul tău demonstrează că are o stimă de sine scăzută (spune că este prost, că nu va reuși etc.) să încerci doar să îl asculți și să fii langă el. Este important să ne abținem de la a veni cu un volum mare de informații care să contrabalanseze ceea ce simte copilul doar pentru a-l face să se simtă diferit. Lucrurile acestea cer timp și multă răbdare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *