Cercetările vin cu dovezi care confirmă importanța taților în dezvoltarea independenței copiilor. Astfel, studiile de specialitate menționează că acei copii ai căror tați s-au implicat în această privință au avut performanțe mai bune la locul de muncă și mai multă încredere în sine atunci când au devenit adulți, și-au făcut timp pentru propriile nevoi și au stabilit mult mai bine limitele în relație cu ceilalți.

Cred că orice tată în sinea lui își dorește să își ajute copilul să fie independent. Dacă sunteți tătici la început de drum sau pur și simplu aveți întrebări în legătură cu acest subiect, vă împărtășesc următoarele idei:
1. Implicați-l în activități sportive organizate. Pentru a forma independența copilului apelați la pregătirea sportivă și încurajați-l să practice cu cât mai multă plăcere cel puțin o activitate fizică. Este foarte bine să participe și la sporturile de echipă; chiar și acolo se dezvoltă foarte bine independența copilului.
2. Oferiți-i posibilitatea să desfășoare singur mici activități gospodărești. Astfel, el ar putea să vă ajute să spălați vasele, să faceți patul, să strângeți hainele sau jucăriile. Puteți implica copilul în astfel de activități încă de la 3-4 ani sub supravegherea voastră.
Citește și:
Cum să cresc un copil încrezător? (I)
3. Respectați felul de a fi al copilului. În cazul în care cel mic nu se simte confortabil să se implice într-o anumită activitate, este important să nu îl forțați pentru că va deveni și mai vehement în a refuza să realizeze acel lucru. Implicați treptat copilul în activități independente atât cât vă permite. De asemenea, dacă vi se pare că vrea să se implice în realizarea unor activități pentru care încă nu este pregătit, încercați să îi trasați limite fără să îi tăiați din entuziasm.
4. Fiți un exemplu demn de urmat. De pildă, fetele sunt foarte bune observatoare ale modului în care tatăl gestionează situațiile cu care se confruntă și, astfel, ele pot prelua foarte ușor din stilul său.
5. Încurajați independența mamelor. Oferiți-le posibilitatea acestora să ia decizii singure, să desfășoare diverse activități de formare profesională, de relaxare sau chiar să rezolve diverse probleme independente de familie. Fiicele vor câștiga mai multă încredere și siguranță observând cât de încurajate sunt mamele lor.
Cred că aceste idei pot reprezenta un început bun al procesului prin care îi ajutăm pe cei mici să își consolideze independența! Sper să vă alăturați și voi acestui demers! Mult succes!