Știu că am mai scris un articol deja pe această temă, dar cred că nu strică să repet anumite lucruri până reușim să schimbăm ceva în modul nostru de a relaționa cu cei din jurul nostru, mai ales cu cei mici, care ne au drept model.

Fie în parc, fie la orele particulare unde o însoțesc pe Flavia, aud frecvent de la părinții din jurul meu mesaje precum: „nu fugi, vei cădea”, „nu face asta, o să te lovești”, „nu vorbi”, „nu te mai simți așa”, „nu o deranja pe doamnă”, „nu… nu… nu…”.

Acum îți propun să încerci să îți imaginezi că ești copil, ai multe preocupări, îți dorești foarte tare să cunoști lumea în care trăiești și ai multă energie. Îți place să afli cum funcționează lucrurile în jurul tău, dar ți se spune mereu că nu ai voie să faci diverse lucruri sau că nu este corect așa cum vrei tu să le faci. Cum crezi că te-ai simți? Cu siguranță copleșit. Ba chiar ai putea ajunge să crezi că ceva nu este în regulă cu tine, că ești „rău” sau că greșești mereu pentru că nu știi cum ar trebui făcute lucrurile.

De ce se tot menționează evitarea utilizării frecvente a cuvântului „nu” în educarea copilului?  Cu siguranță știți deja că atunci când îi spuneți ce are de făcut fără să utilizați negații, creați premisele necesare pentru accelerarea dezvoltării stimei de sine. În plus, în acest mod reușiți să vă mențineți o relație pozitivă cu cel mic.

Citește și:

10 obiceiuri pentru a crește stima de sine a copilului

Așa că astăzi aduc din nou în atenția voastră câteva exemple de mesaje negative reformulate pozitiv. Sigur, sunt doar câteva sugestii, dar de la ele putem să facem mici schimbări în relația pe care o construim cu copiii noștri:

nu cazi. – Dă-mi mâna să mergem împreună.

nu te miști de aici. – Așteaptă-mă pe scaun până mă întorc.

nu lovești. – Vorbește cu un adult dacă te deranjează gestul altei persoane.

Nu lăsa jucăriile împrăștiate. – Strânge jucăriile.

Nu ai voie să ieși nicăieri. – Ce spui dacă ne uităm la un film sau ne jucăm împreună?

Deci? Și tu ai încercat să îi dai instrucțiuni copilului tău fără să spui nu? 🤔

One thought on “Tu cum te simți când ți se spune mereu „nu”?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *