Fiecare familie are un set de reguli după care se ghidează zi de zi, chiar dacă poate nu întotdeauna este înțeles și acceptat de către toți membrii familiei. Este util să avem un set de reguli în relație cu cei mici deoarece îi ajută pe aceștia să cunoască clar ce este adecvat sau nepotrivit să facă, să știe ce așteaptă adulții de la ei și cât au libertatea să exploreze. Trasarea unor reguli clare la nivelul familiei le oferă copiilor siguranță, ajutând la dezvoltarea încrederii în ei înșiși. Pentru noi, părinții, un astfel de regulament poate să aducă mai multă liniște și fericire alături de micuții noștri.
Așadar, cum poți construi un regulament prietenos pentru întreaga familie? Este simplu dacă respecți următorii pași:
- Include toți membrii în cadrul întâlnirii în care îți dorești să stabilești regulile familiei. Indiferent că vorbiți despre buget sau despre ce culori să folosiți atunci când vreți să modernizați casa, reține că celor mici le place să fie implicați mai ales dacă aceste decizii iau în considerare și părerea lor.
- Stabilește reguli simple și nu te complica. Cu cât sunt mai simple, cu atât pot fi reținute și respectate mai ușor de toți membrii familiei. În acest mod pot fi corectate acele comportamente vizate de regulament.
- Stabilește un număr rezonabil de reguli (nu mai mult de 7). Totuși, dacă ai ajuns să depășești 10, atunci e cazul să îi întrebi pe ceilalți membri ai familiei care sunt cele mai importante pentru ei sau de ce consideră că unele sunt mai importante față de celelalte. Aceste întrebări te vor ajuta să diferențiezi regulile esențiale de cele mai puțin importante. Așa poți afla și cum stau relațiile din cadrul familiei și ce i-ar determina pe ceilalți membri să se simtă mai bine.
- Formulează regulile într-o manieră pozitivă. Studiile au demostrat că regulamentele formulate pozitiv sunt mult mai ușor de urmărit și de respectat. Pentru mai multe detalii despre cum să formulați mesajele într-un mod pozitiv pentru copii, puteți accesa articolul “Tu cum te simți când ți se spune mereu „nu”?”
- Dă-le o formă cât mai atractivă și afișează regulile în casă. Este bine să le ai afișate la nivelul copiilor în toate spațiile în care petrec timp. Astfel, te vei putea raporta mereu la ele atunci când este încălcată vreuna: „Hei, ce spune regula 3?”. De asemenea, poți folosi regulamentul și ca metodă de prevenție atunci când vezi că piticul tău se apropie serios de a încălca o regulă. În acest fel, ai la îndemână cuvintele potrivite și nici nu va fi nevoie să strigi sau să învinovățești pe cineva.
- Stabilește o listă cu activități motivante pentru situațiile în care regulile sunt respectate. Pot fi minute în plus la calculator, filme preferate, jocuri preferate etc. Important este ca aceste activități să motiveze membrii familiei să respecte regulile agreate.
- Monitorizează respectarea regulilor în permanență. Oferă privilegii din lista de recompense și feedback pozitiv de fiecare dată când un membru al familiei respectă o regulă pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Reevaluați mereu lista. Copiii cresc și se schimbă și, astfel, acomodarea cu regulile nu se termină prea repede. Ele trebuie reevaluate și înlocuite atunci când nu mai sunt respectate sau nu mai sunt în concordanță cu etapa de dezvoltare a celor mici. Poți face reevalurea consultând sau implicând fiecare membru al familiei. Fiind deja a doua discuție de același fel, fiecare membru va fi mai confortabil să își exprime ideile.
Cam acestea sunt cele mai importante recomandări pentru realizarea unui regulament în cadrul familiei. Tu ai încercat până acum să construiești un set de reguli? Dacă da, aștept să îmi povestești experiența ta în secțiunea de comentarii.