Scopul nostru, în calitate de părinți, atunci când vorbim despre educarea propriilor copii este să îi învățăm să aibă singuri grijă de ei și să își gestioneze activitățile de zi cu zi. Dacă ești deja părinte, știi bine că aceste lucruri implică mai mult decât simple rețete, explicații și recomandări. Tu singur trebuie să găsești modalitatea de a-l ghida pe cel mic într-un mod calm ținând cont de caracterul său. Bine! O să spui că știm deja cu toții asta, dar cum putem să facem acest lucru fără să ne certăm sau să țipăm?

Pornind de la această idee, mi-am propus să îți prezint câteva metode de încurajare a comportamentului adecvat. Astăzi vom discuta despre întărirea pozitivă sau lauda, așa cum mai este ea cunoscută.

Lauda este eficientă atunci când este descriptivă. Cu alte cuvinte, este important ca noi, adulții din viața unui copil, să ne monitorizăm și să fim atenți la toate feedback-urile pe care le oferim celor mici. Dacă observi că oferi prea multe feedback-uri negative este bine să încerci să contrabalansezi numărul acestora cu feedback-uri pozitive de-a lungul unei zile. Pe scurt, este recomandat să ne obișnuim și să punem în cuvinte mai des toate comportamentele adecvate de care dau dovadă copiii noștri.

Ideal ar fi ca rata după care să te ghidezi în relația cu copilul să fie de 3 feedback-uri pozitive la 1 un feedback negativ. Ca o comparație, într-o relație de cuplu fericită este nevoie de 9 la 1 (pozitiv – negativ), însă în situația aceasta, rata de 3 la 1 pentru copilul tău este o așteptare destul de realistă, pe care cu siguranță poți să o îndeplinești.

Citește și:

Cum și când ne lăudăm copiii?

Știu că poate fi destul de dificil pentru că abilitatea de a pune în cuvinte ceea ce ne place nu este ceva obișnuit pentru noi. În general, avem tendința să vorbim mult atunci când suntem furioși și să tăcem atunci când suntem fericiți. Să luăm un exemplu simplu: ești acasă, repari ceva în sufragerie iar cei doi copii se joacă în dormitor liniștiți. De câte ori crezi că ți se întâmplă să te ridici, să mergi la ei și să le spui: „ce frumos vă jucați, sunt așa fericit!”. Cred că răspunsul este… niciodată! Acum să ne imaginăm aceeași situație doar că de această dată copiii fac gălăgie și se ceartă din cauza unei jucării în timp ce tu încerci să repari ceva în sufragerie. Nu-i așa că te ridici și mergi să le spui să se oprească pentru că nu te poți concentra?

Trebuie să reții că de fiecare dată când lauzi descriptiv copilul, el va repeta același lucru pentru că îi place și își dorește să fie lăudat în continuare. Și până la urmă, aceasta este una dintre cele mai importante strategii pe care le ai ce nu necesită nici foarte multe resurse. Este simplă și rapidă!

Atât tu cât și fratele tău v-ați jucat foarte frumos în liniște și ați împărțit jucării, cred că sunteți tare mândri de voi”.

„Te-am văzut astăzi la antrenamente; ai muncit foarte mult. M-am bucurat să văd cât de implicat ești”.

Există câteva secrete care pot face ca lauda să funcționeze și mai bine. Dacă vreți să vă monitorizați comportamentul pentru a vedea ce fel de feedback oferiți mai des copiilor voștri – critici sau laude – și să reechilibrați balanța, vă propun următoarele:

  1. Se întâmplă ca uneori să ne lăudăm copiii în timp ce fac diverse lucruri, alteori după ce au reușit să ajungă la un rezultat sau câteodată au diverse reușite și nu spunem nimic. De aceea, este foarte important să folosești lauda în mod aleatoriu pentru tot ce reușește sa facă și îți place și să te concentrezi pe o activitate concretă finalizată.
  2. Pentru unii copii, lauda valorează foarte mult atunci când apare în fața altor persoane. Atunci este mai puternică pentru ei. Poți face asta când vorbești la telefon cu mama ta sau cu prietenul tău, iar copilul este în preajma ta: „Dacă ai fi putut să vezi cât de atent a lucrat Mircea astăzi la comunicare” sau “să știi că Ioana a exersat mult la balet. Nu s-a dat bătută”.Este grozav pentru cel mic să afle că ești mândru de ceea ce face în fața altor persoane.
  3. Laudă copilul când se așteaptă mai puțin. De exemplu, atunci când este relaxat sau prins într-o activitate. Cu siguranță va fi surprins, va zâmbi și va repeta pe viitor comportamentul pentru care a fost lăudat.

Eu folosesc frecvent lauda descriptivă atât cu Flavia cât și cu alți copii cu care interacționez și mă bucur de rezultatele pe care le obțin prin faptul că așa îmi construiesc o relație solidă cu ei. Tu cât de des îți lauzi copilul?

One thought on “Oamenii furioși vorbesc, oamenii fericiți tac”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *