Vorbeam în articolul anterior că mi-ar plăcea să abordez mai mult subiectul legat de cum putem ajuta copiii să fie mai deschiși la cerințele noastre. Dacă atunci ți-am prezentat importanța și modul în care poți folosi lauda pentru a încuraja comportamentele adecvate, astăzi îți propun un alt subiect important: Cum formulăm cererile pe care le avem pentru copiii noștri.
Întâlnesc des părinți care nu prea au cereri simple sau adecvate pentru copiii lor. Probabil te întrebi acum ce trebuie să faci data următoare când ai de formulat o sarcină pentru cel mic. Cum ar fi mai bine? Să eviți să mai vorbești cu el, să îl rogi frumos sau… cum procedezi mai exact?
Pentru a-ți mai ușor, încerc să îmi structurez recomandările în câțiva pași:
- Știi vorba aceea „tonul face muzica”? Da, este valabil și în cazul copiilor. Modul în care le vorbești celor mici poate fi un factor determinant în legătură cu sarcina pe care vrei să le-o trasezi. Imaginează-ți că managerul tău te strigă pentru a-ți da o nouă sarcină de realizat și o lansează în următorul mod: „Mircea, unde ești???!!! Ai de făcut…!!!!” Cam neplăcut, nu-i așa? De preferat ar fi să formuleze astfel: „Mircea, pentru astăzi ai de făcut următoarele…” În scris este mai greu să exprim exact ceea ce gândesc despre tonalitatea vocii, dar cu siguranță ai prins ideea. Trebuie să fii calm și ferm atunci când lansezi mesajul.
- Uneori, sarcinile la care te gândești nu țin cont de vârsta copilului (fie că sunt foarte grele, ori, din contră, foarte ușoare). Atunci când sunt foarte ușoare pot fi percepute drept plictisitoare și neinteresante de cei mici și, astfel, ei vor alege să nu le îndeplinească. Pe de altă parte, atunci când sunt foarte grele și depășesc nivelul abilităților lor poate apărea refuzul din cauza frustrării de a nu avea abilitățile necesare pentru a le realiza.
- Ține minte că spontaneitatea poate fi periculoasă! Să luăm următorul exemplu: băiatul tău de 10 ani se joacă cu mingea cu prietenii lui, iar tu cobori să duci gunoiul și pentru că îl zărești, îl strigi și îi ceri să preia sarcina. Este normal ca el să refuze fiind prins într-o activitate mult mai distractivă; oricine ar fi în locul lui nu ar fi bucuros să fie întrerupt și pus să facă ceva, orice, cu atât mai puțin să ducă gunoiul. De aceea îți recomand să fii atent la momentul în care formulezi cererile pentru copii dacă vrei ca acestea să fie și respectate.
- Și modul în care formulezi cererile este un alt aspect important care face diferența. Dacă realizezi că în mod frecvent transmiți copiilor cerințe sub formă de întrebare, încearcă să te oprești din a mai face acest lucru. Înlocuiește întrebările cu afirmații specifice precum: „Este timpul să îți faci temele” sau „în maximum cinci minute te rog să strângi jucăriile, după care vom pleca.”
- Particularitățile temperamentale sunt, de asemenea, importante. Pentru unii copii este nevoie să formulezi sarcinile într-o manieră cât mai specifică și pe un ton ferm. Pentru alții, în schimb, faptul că te exprimi prea ferm îl poate inhiba. Dacă observi acest lucru, schimbă tonalitatea într-una mai calmă și mai caldă.
În încheiere, aș vrea să îți subliniez că dacă dorești cu adevărat să dezvolți o relație pozitivă cu copilul și, în mod real, vrei să renunți la a mai ridica vocea, a impune lucruri sau a te enerva, este important ca tu să faci schimbarea! Totul începe cu tine!