Trebuie să vă spun că am descoperit plăcerea cititului destul de târziu – abia prin liceu. Până atunci mi-am antrenat imaginația cu poveștile și piesele de teatru de pe discurile de pick-up sau cu momentele în care mama sau bunica îmi povesteau diverse istorioare sau întâmplări înainte de culcare. Din momentul în care am descoperit cât de mult mă pot dezvolta citind, am început să număr pe degete situațiile în care nu aveam în ghiozdan o carte pe care să o explorez.

I-am citit Flaviei încă de când era bebeluș. De ce? În primul rând pentru că îmi făcea plăcere să stau cu ea, să pot să mă maimuțăresc modificându-mi vocea pentru a o înveseli și să văd cum descoperă lumea alături de mine. Sigur, la început foloseam multe cărți colorate, vesele, cu imagini mari și ușor – ușor am facut pasul spre cărți cu texte scurte până am ajuns la cele cu povești clasice și basme românești.

Dincolo de plăcerea mea de a citi, am încercat să o împrietenesc pe Flavia cu cărțile pentru că știu care sunt beneficiile acestora pe termen lung. Studiile din domeniul psihologiei și a pedagogiei vin cu avalanșe de articole în care detaliază avantajele integrării lecturii în viața piticilor noștri încă de la vârste foarte mici.

Să descoperim împreună câteva dintre acestea:

1. Primul lucru care îmi vine în minte atunci când vorbim despre copii și lectură este cel referitor la dezvoltarea limbajului și îmbogățirea vocabularului. Prin intermediul cititului, copiii descoperă cuvinte noi pe care nu le folosesc în dialogurile de zi cu zi. De asemenea, își dezvoltă abilitățile cognitive, lingvistice și capacitatea de a găsi soluții.

2. Dezvoltarea vocabularului ne duce către un alt beneficiu al lecturii: Copiii cărora li se citesc povești le este mult mai ușor să vorbească despre ceea ce simt. Prin apropierea de lectură, ei învață cum să își gestioneze comportamentele de hiperactivitate, frustrare sau agresivitate. Astfel, cărțile îi ajută să înțeleagă mai ușor anumite evenimente perturbatoare, schimbările provocate de acestea și emoțiile pe care le pot resimți atunci când se confruntă cu ele.

Pornind de la acest principiu am scris cele șapte povești terapeutice din seria „Emoțiile pe înțelesul celor mici” pe care le puteți parcurge alături de copiii voștri pentru a-i ajuta să se dezvolte emoțional și social. Dacă mai pui că la final acestea au și câteva activități faine pentru cei mici, dar și sfaturi pentru voi ca părinți, parcă treaba devine mai ușoară și mai plăcută!

3. Mereu pun accent, indiferent de problemele prin care trecem, pe relația copil – părinte. Aceasta poate fi consolidată si prin siguranța, dragostea și atenția pe care copilul le primește atunci când părintele lui se deconectează de la tot ce îl înconjoară și se concentrează pe o activitate doar a lor, așa cum este lectura. Repetând-o, aceasta se poate transforma într-o rutină faină în cadrul familiei voastre.

Acum sper că am reușit să vă motivez să citiți tot mai mult alături de copiii voștri. Nu uitați că această activitate trebuie să fie distractivă și plăcută, așadar vă recomand să nu o transformați într-un chin pentru cei mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *