De când am început să muncesc, niciodată nu am avut un singur job. Mereu am avut cel puțin două contracte. Nu mă plâng pentru că așa mi-am dorit și așa m-am simțit confortabil cu mine însumi reușind să îmi îndeplinesc anumite nevoi emoționale. Totuși, de când a apărut Flavia în viața noastră, nu pot să spun că am renunțat la joburi însă am început să îmi organizez mult mai bine programul. Ajung acasă la ora 18.00, 19.00 cel târziu, iar odată ajuns nu mai fac nimic pentru job. De asemenea, sâmbetele lucrate au dispărut total.
Cred că sunt mulți părinți în aceeași situație ca mine, părinți care muncesc mult, care nu reușesc să se rupă de responsabilitățile profesionale când ajung acasă și care sunt deseori frământați de un sentiment de vinovăție. Întrebarea lor principală este: „Vor suferi copiii mei pentru că au un părinte care lucrează? Vor fi traumatizați?”
Un răspuns corect ar fi că depinde, depinde de ceea ce crezi și de ceea ce faci!

Există mulți oameni fericiți și de succes crescuți de părinți teribil de ocupați. Așa că indiferent de circumstanțe sau cât de ocupat ești, ține minte că cel mai mare dar pe care îl poți oferi copiilor tăi este să ai o perspectivă plină de speranță asupra vieții. Toate circumstanțele, oricât de dificile ar fi, oferă oportunități de învățare și creștere. Încearcă să te concentrezi asupra modului în care poți profita la maximum de oportunitățile tale actuale ca părinte care lucrează pentru a-ți ajuta copiii să se simtă speciali!
Pentru a-ți fi mai ușor, găsești mai jos 7 lucruri simple prin care îți poți face copiii să se simtă iubiți și speciali!
1. Nicio zi fără îmbrățișări
Întotdeauna există timp pentru o îmbrățișare! O îmbrățișare de trei secunde poate fi substanțială și poate schimba atât starea ta, cât și a copilului tău. În plus, în anumite momente, poate fi cea mai eficientă metodă pentru a opri comportamentul greșit! Oferă îmbrățișări dimineața, imediat după serviciu și mai multe seara, iar una mai lungă chiar înainte de culcare.
2. Organizează săptămânal întâlniri de familie
Obișnuiește-te și organizează și acasă întâlniri cu toți membrii familiei de la 20 până la 30 de minute pe săptămână. Acestea reprezintă o mică investiție de timp cu beneficii uriașe. Beneficiile pe termen scurt sunt următoarele: copiii se simt speciali atunci când sunt ascultați, luați în serios și au gândurile și ideile validate. Aceasta este recompensa imediată. Pe termen lung, beneficiul este că puteți rezolva numeroase probleme zilnice în timpul unei întâlniri de familie. Copiii tăi te pot ajuta să construiești rutine de dimineață și de culcare și împreună puteți găsi modalități creative de gestionare a responsabilităților. În plus, vor fi dispuși să respecte regulile și planurile pe care le stabilești cu ei. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri copiii învață abilități importante de viață, de comunicare și de rezolvare a problemelor.
Citește și:
4 reguli pentru a construi o familie stabilă emoțional
3. Cere ajutor
Copiii au nevoie să se simtă utili! De aceea, îți recomand să înlocuiești cererile impuse, spuse pe un ton ridicat cu cereri de ajutor calme și calde care să invite copilul la mai multă cooperare: „Aș aprecia orice ai putea face pentru a aranja sufrageria înainte de cină”. Copiii se simt speciali când ajută!
4. Petrece timp special în mod constant alături de cei mici
Acest lucru nu necesită prea mult timp și poate fi reconfortant atât pentru părinți cât și pentru copii atunci când face parte din rutina zilnică. Cei foarte mici au nevoie de timp special zilnic între zece – cincisprezece minute (poți și mai mult dacă programul îți permite). Până la urmă, cantitatea nu este la fel de importantă pe cât este atitudinea creată în timpul „special” programat. Copiii se simt speciali când știu că timpul cu ei este la fel de important pentru tine ca toate celelalte întâlniri și sarcini.
5. Împărtășește momentele triste și fericite în fiecare seară
Ia câteva minute din rutina de seară pentru a-i permite copilului să împărtășească cel mai trist și apoi cel mai fericit lucru care i s-a întâmplat în acea zi. Ascultă atent fără să încerci să rezolvi ceva. Apoi, poți să îi împărtășești și tu momentele plăcute și neplăcute trăite de tine. O să fii surprins de lucrurile pe care le auzi atunci când copiii tai au parte de atenția ta pentru a-și evalua ziua.
6. Scrie bilețele sau sms-uri drăguțe pentru copilul tău
“Te iubesc!”, “ești important pentru mine!”, “să ai o zi grozavă!” sunt doar câteva mesaje pe care le poți nota pe bilețele pe care le poți lăsa în ghiozdanul copilului, pe oglindă sau pe ușă. De asemenea, le poți transmite și prin sms-uri dacă cel mic are acces la telefon. Astfel, chiar dacă nu sunteți aproape pe parcursul zilei, el se simte apreciat și iubit!
7. Momentele de pauză pot fi foarte utile
Fie că sunteți în mașină în drum spre școală sau la medic așteptând pe hol, poți transforma acești timpi morți în activități utile și plăcute pentru relația cu copilul tău. Poți să îl asculți, să îi împărtășesți momente speciale din viața ta sau să îi spui clar cât de bucuros ești că ai câteva minute libere pentru a fi cu el. Ce poate fi mai frumos decât un astfel de mesaj?
Acum, trecând peste aceste modalități simple, ne dăm seama ușor că lipsa timpului este doar o scuză. În mod real, ne putem ajuta copilul să se simtă iubit și special dacă ne organizăm și ne planificăm aceste activități în rutina zilnică. În plus, chiar și tu te vei simți un părinte special pentru că cel mic nu va întârzia să îți arate aprecierea (în modul său, desigur).
One thought on “7 moduri prin care părinții ocupați își pot ajuta copiii să se simtă speciali”