Nu există nicio zi în care să plec de acasă și să nu am o carte pe care să o citesc în metrou. De asemenea, Flavia încă din primele luni de viață a luat contact cu cărțile. La început au fost cărțile senzoriale, apoi cele doar cu imagini mari și treptat am ajuns la cele cu câteva rânduri. Astfel, am ajuns ca la 5 ani Flavia să aibă propria ei bibliotecă. De ce am făcut asta? Pentru că lumea minunată a lecturii poate fi o adevărată sursă de relaxare și, în același timp, o metodă permanentă de dezvoltare. Eu chiar cred că niciodată nu este prea devreme pentru a fi explorată.
Beneficiile cititului pentru cei mici sunt destul de cunoscute: Studiile realizate menționează dezvoltarea limbajului până la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, dezvoltarea gândirii critice și rezolvarea de situații problematice. Toate acestea vin în sprijinul unei dezvoltări cât se poate de frumoasă a copiilor. Și da, sunt fericit să vă spun că la vârsta de doar 5 ani, Flavia are deja propria ei bibliotecă cu peste 40 de cărți.
Citește și:
Cum să cresc un copil încrezător? (II)
Pentru a vă ajuta copiii să iubească cărțile și să citească cât mai mult, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi:
- Fiți un exemplu: citiți și prețuiți cărțile! Ca orice alt comportament pe care vreți să îl dezvoltați la copiii voștri, este important ca și voi să îl demonstrați zilnic. Dacă voi, ca părinți, nu prețuiți cărțile, nu citiți sau nu aveți în casă, este greu de crezut că cei mici vor deveni pasionați de lectură.
- Alegeți cărțile în funcție de vârsta și motivația copilului. Până în 5 – 6 ani copiii vor fi interesați de cărți cu imagini mari, propoziții simple formate din cuvinte scurte sau de replici care rimează. La această vârstă, ei pot fi atrași mai degrabă de cele cu animale, cu personajele preferate de la desenele animate sau cu situații și personaje asemănătoare cu cele din viața de zi cu zi. După vârsta de 7 ani, puteți merge mult mai specific spre autori preferați, personaje imaginare, aventuri sau chiar cărți de cultură generală.
- Familiarizați copilul cu bibliotecile și librăriile. Este util ca încă de la vârste mici, de pe la 6 – 7 ani, înainte să înceapă școala, să îi faceți abonament la biblioteca școlii sau cea de cartier. Așa îl familiarizați cu procedura de a împrumuta cărți. De asemenea, este util să mergeți împreună și să cumpărați cărți pe care să le dăruiți celor dragi.
- Țineți cont de puterea de concentrare pe care o are copilul. Dacă are până în 3 ani, copilul nu poate fi atent perioade prea lungi de timp. Atenția lui este încă în dezvoltare. Observați în primele zile în care îi citiți cam cât reușește să fie atent. Puteți începe momentul de lectură cu 2 – 3 minute și, treptat, îl măriți până la 5 – 10 sau chiar 15 minute.
- Creați o rutină! Știu că este dificil și că timpul nu este suficient, dar pentru a-i împrieteni pe cei mici cu cărțile și a transforma cititul într-o activitate plăcută, este util să construiți o rutină. Încercați să citiți zilnic câteva pagini dintr-o carte sau doar să le răsfoiți împreună.
- Folosiți un ton cât mai jucăuș pentru a intra în pielea personajelor din carte. Folosiți tonalități diferite și inflexiuni ale vocii prin care să fiți cât veseli sau chiar poznași. Nu există o rețetă de succes pe care să o aplicați, dar oferiți-vă libertatea de a fi creativi și expresivi!
- Lăsați copilul să aleagă ce carte urmează să îi citiți! Nu contează ce carte îi citiți atât timp cât vă lasă să o faceți. Dacă are și un cuvânt de spus în alegerea ei deja sunteți câștigați. Cel mic va fi mai motivat să vă urmărească cât timp îi citiți pentru că realizează că țineți cont de opțiunile lui.
- Folosiți citirea dialogată! Este o metodă de implicare activă a copilului în procesul de lecturare și poate fi realizată încă de la vârste foarte mici. La început, puteți să îi citiți copilului și să vă opriți ocazional pentru a-l pune să identifice în imagini personajele sau să vă spună cum s-au petrecut anumite întâmplări din text. În timp, când copilului îi va fi mai ușor să se exprime, puteți să îi puneți întrebări din ce în ce mai complexe despre ceea ce ați citit.
Sigur, lista de sfaturi poate continua. După ce citim împreună, mie și Flaviei ne place să discutăm și să tragem concluziile despre cum s-au simțit personajele, ce ar fi făcut ea diferit în respectivele contexte și cum puteau fi lucrurile rezolvate altfel.
Pentru că în educarea ei pun foarte mult accent pe latura emoțională, am scris câteva cărți de dezvoltare socio-emoțională pentru copii. Acestea pot fi găsite la Editura Didactică și Pedagogică și abordează teme precum divorțul, furia, îngrijorarea, decesul și empatia. Le puteți citi în orice moment al zilei, pe bancă, în parc, acasă în pat și nu neapărat doar seara la culcare. Dacă sunteți și într-un loc liniștit, unde nu există prea multe zgomote de fundal care vă pot distrage atenția, atunci este minunat!