Cunoașteți persoane care își agresează partenerii sau care stau în relații disfuncționale și nu au puterea să le rupă? Știți persoane care nu au reușit să treacă peste o despărțire sau care spun „dacă mă place, să mă placă așa”? Aceste persoane, cu astfel de comportamente și gânduri, nu pot să își explice de ce toate relațiile lor sentimentale sunt disfuncționale.

Toate acestea sunt corelate cu o instabilitatea emoțională. Dar ce este, de fapt, stabilitatea emoțională? Stabilitatea emoțională permite unei persoane să se simtă și să se perceapă în echilibru și în armonie cu cei din jur, lucru care îi permite să se dezvolte în toate ariile preferate din viața sa.

Este normal ca din rolul nostru de părinți să ne gândim la stabilitatea emoțională a copilului nostru si la ce avem de făcut pentru a crește adulți sănătoși. Pentru a vă fi mai ușor să vă ghidați în această direcție, vă recomand câteva strategii:

Citește și:

3 metode de prevenire a comportamentelor problematice

  1. Manifestăți-vă în toate modurile afecțiunea față de copilul vostru. Demonstrați-i iubirea folosind cuvinte și comportamente clare. Spuneți-i cât de mult vă bucurați să fiți părinții lui/ei. Când această legătură emoțională este solidă, apare sentimentul de siguranță și încredere. Prin urmare, piticul vostru va fi mult mai dispus să colaboreze.
  2. Învățați-i să se autoregleze emoțional, adică să își echilibreze sentimentele singuri. Primul pas este să îi ajutați să denumească emoțiile pe care le simt și să găsiți împreună soluții pe care să le pună în practică pentru a și le controla mai bine. La vârste foarte mici, doar prezența voastră, îmbrățișările sau vorbele voastre îi pot ajuta să se calmeze.
  3. Rezervați-vă timp pentru ei! Știu că se promovează ideea de calitate, însă eu cred că este important să fim atenți și la cantitatea de timp pe care o alocăm copiilor luând în calcul vârsta lor.
  4. Oferiți-le sentimentul de siguranță! Aceasta stă la baza dezvoltării sănătoase a celor mici.  În acest fel, ei vor înțelege că orice s-ar întâmpla, sunteți acolo pentru a-i ajuta și a-i proteja.
  5. Fiți deschiși și conectați-vă emoțional cu piticii voștri. Pentru a le fi ușor să împărtășească cu voi ceea ce simt, copiii trebuie să vă investească cu încredere. Dacă vreți să vină către voi atunci când simt emoții mai dificil de gestionat, este important să vă gândiți dacă le-ați oferit suficiente contexte în care ați demonstrat interes, apropiere și înțelegere față de ce simt.

Cu siguranță aceste lucruri nu sunt noi și le-ați mai auzit. Este important să vă stabiliți obiective mici pe care să le puneți în practică pornind de la aceste recomandări și să vă țineți de ele până devin o rutină în viața voastră de zi cu zi.

Sper că v-a fost util acest material. În articolul următor voi reveni cu alte 5 sfaturi care să vă ajute să creșteți copii stabili emoționali.

One thought on “Cum să crești un copil stabil emoțional?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *