Sunt momente în care copilul tău este constant nemulțumit și nu reușești să îl ajuți să se liniștească sau îți este dificil să îi gestionezi comportamentele în public? Te îngrijorezi că ceea ce faci ar putea să îi dezvolte anumite tulburări de comportament sau emoționale?

Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este afirmativ, îți propun să ții cont de următoarele sfaturi pentru a-i oferi celui mic un context sănătos din punct de vedere mental:

1. Respectă-l, acceptă-l și valorizează-l. Sunt situații în care luăm decizii în locul copilului. Este important să îi permiți să ia singur decizii care îl privesc în funcție de vârsta pe care o are. Evită să îi organizezi viața după propriile preferințe, acceptă ceea ce își dorește.

2. Răspunde nevoilor lui emoționale. Stai cu el când simte emoții puternice, ajută-l să le denumească și află de ce are nevoie. Nu încerca să-i minimalizezi trăirile indiferent de ce simte. Este important să înțeleagă că sentimentele lui sunt valoroase și fac parte din identitatea lui.

3. Fii un părinte implicat și asumat. Acest aspect presupune o organizare mai bună a timpului pentru a te dezvolta ca părinte fie că citești sau vorbești cu un specialist sau cu cei cunoscuți pentru a vedea cum fac ei față vieții de familie. Cu siguranță, ca părinte, ai cele mai bune intenții pentru copilul tău, doar că nu mereu au și cele mai bune rezultate (există și astăzi părinți care încă mai cred și folosesc violența fizică ca metodă de educare).

Citește și:

Cum să crești un copil stabil emoțional? (I)

4. Asigură-te că îi stabilești copilului reguli clare pe care să le cunoască. Copiii descoperă lumea, sunt curioși, explorând diverse locuri si experimentând diverse comportamente. Pentru a evita să încurajezi apariția comportamentelor inadecvate este util să stabilești și să faci cunoscute regulile familiei. Altfel el va explora alte forme noi de a se comporta. Acestea nu sunt întotdeauna cele mai potrivite. Ajută-l să înțeleagă aceste reguli și care sunt consecințele când sunt sau nu respectate. Regulile sunt necesare și sănătoase pentru dezvoltarea copiilor.

5. Stimulează copilul consecvent și conștient. Așa cum mergi la pediatru cu copilul tău pentru a-l ajuta să fie sănătos este important să mergi la specialist (educator sau psiholog) pentru a te informa despre cum ai putea să îl stimulezi în funcție de vârsta pe care o are.

6. Promovează autonomia. Relația afectivă pozitivă este un cadru propice pentru a crește independența copilului tău. Încearcă să îl lași treptat să facă singur, la început, lucruri simple care au legătură cu el și, apoi, sarcini mai complexe. Atunci când întâmpină dificultăți oferă-i ajutorul sau așteaptă să vină el să ți-l solicite.

7. Dezvoltă-i sentimentul de apartenență. Copilul are nevoie să simtă că face parte nu doar din familie ci și din alte grupuri precum cele de la școală, din bloc etc. Oferă-i posibilitatea să învețe din multitudinea de contexte pe care grupurile pot să i le ofere.

8. Dezvoltă-i capacitatea de a reflecta (capacitatea reflexivă). Ajută-l să se gândească la ce face, la ce spune, la ce observă. Observă-l și pune-i întrebări despre tot ce îi atrage atenția, chiar și despre aspectele negative. Astfel îl vei ajuta să analizeze tot ce face, ce observă și chiar să se autoanalizeze (doar așa poate fi conștient de ceea ce face, ce spune și cum pot influența toate acestea ce se întâmplă în jurul lui).

9. Ajută-l să își dezvolte propria identitate. Mai mult față de ce am dezbătut la punctul 1, aici este important să ajuți copilul să fie conștient de el însuși. Identifică ceea ce îi place și lasă-l să se dezvolte pe acele domenii chiar dacă nu sunt pe gustul tău. Poate tu ești inginer, preferi lucrurile directe, clare iar el este visător, artist și ar vrea să învețe să cânte. Chiar dacă nu este ceea ce vrei tu, susține-l.

10. Include magia în stilul tău parental. Conectează-te cu copilul tău folosind acele activități prin care să înțeleagă că imaginația nu are limite. Poate ați folosit deja păturile pentru a construi o cazemată sau cutiile de carton pentru a face un traseu de curse. Toate acestea presupun explorarea imaginației unui copil

Aceste recomandări te pot ajuta să dezvolți echilibrul emoțional al copiilor tăi. Știu că sunt multe și nu neapărat ușor de pus în practică par la prima vedere. Important este să le iei pe rând si să le pui în practică treptat. Consideră-le formarea ta de bază în dezvoltarea unui stil de viață sănătos emoțional atât pentru tine cât și pentru cei mici. Nu în ultimul rând, amintește-ți care sunt câștigurile pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *