Cum ar fi ca eu, mâncând pe nerăsuflate o ciocolată, să îi spun Flaviei: “Dulciurile nu sunt sănătoase, tati!”. Cu siguranță ea mă va asculta, nu-i așa?

Este important ca părinții să se comporte așa cum își doresc să se comporte și copiii lor. Dacă vor ca cei mici să pună vasele în chiuvetă după ce mănâncă, este important ca fiecare dintre cei doi părinți să își ducă la rândul său farfuria după ce mănâncă. De altfel, orice regulă a familiei trebuie urmată de către toți membrii acesteia.

Iată câteva sfaturi despre importanța propriului exemplu oferit de părinți:

  1. Părinții nu trebuie să fie perfecți! Pentru mulți copii, părinții sunt supereroii care nu greșesc niciodată. Este util să le arătăm copiilor că și părinții greșesc. Așa îi învățăm că orice părinte încearcă să facă lucrurile cât poate de bine, dar nu neapărat are și rezultate pe măsura așteptărilor. De asemenea, recunoașterea greșelilor pe care le facem, din postura noastră de părinți, le oferă copiilor încrederea că și ei pot să facă acest lucru când este cazul, că este normal să greșească și să se gândească la lucruri prin care pot să îndrepte cele întâmplate.
  2. Părinții trebuie să fie un exemplu de maturitate. Nesiguranța și stima de sine scăzută sunt elemente foarte periculoase deoarece îi determină pe copii să acționeze greșit. Aceste două aspecte importante se dobândesc prin contribuția părinților, prin exemplul pe care ei îl oferă și prin interacțiunile nepotrivite. Este de dorit ca părinții să evite interacțiunile inadecvate, în special în fața copiilor având în vedere că îi pot determina să facă anumite lucruri greșit sub mirajul impresiei că așa sunt acceptați de familie sau de societate.

Citește și:

5 idei prin care îți poți manifesta afecțiunea față de fiica ta

Având în vedere importanța exemplului pe care îl oferă părinții, copiii pot fi ajutați să facă ceea ce este potrivit în anumite situații chiar dacă uneori cei din jur nu sunt de acord. Acest aspect poate fi întărit doar de ceea ce fac și spun părinții.

3. Prietenia și interacțiunea părinte – copil. Este adevărat că disciplina și respectul stau la baza educației, însă relația copil – părinte trebuie să fie puternică pentru ca cei mici să poată fi ghidați în a urmări exemplul părinților lor și nu al altor persoane care acționează greșit. Exemplul părinților poate fi foarte util dacă este folosit corect. Ca părinți, este important să înțelegem responsabilitatea pe care o avem și să acționăm într-un mod în care ne ajutăm copiii să fie educați bine, sensibili, corecți și responsabili în toate lucrurile pe care le realizează.

Sper că v-a prins bine articolul acestei săptămâni! Știu că puterea sau provocarea propriului exemplu este un subiect des întâlnit în casa și în preocupările oricărei familii! Aștept să îmi împărtășiți și exemplele voastre!

2 thoughts on “Importanța propriului exemplu în relația părinte – copil”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *