Orientarea spre a găsi soluții este o abordare care ar fi bine să se găsească la temelia educației pe care o oferim copiilor noștri. Pentru ei este un beneficiu major să se centreze pe soluții într-o perioadă în care își dezvoltă abilități importante pentru viață. În plus, această metodă îi ajută să parcurgă mai multe etape – de la identificarea problemei până la găsirea unor soluții adecvate și evaluarea acestora.  

Roata soluțiilor oferă o modalitate distractivă și incintantă de a implica copiii în învățarea și exersarea abilităților de rezolvare a problemelor mai ales că simt că au putere de decizie. Pornind de la această idee, subliniez importanța implicării copilului încă de la realizarea roții. Oferă-i libertatea de a fi creativ și a stabili cum vrea să o realizeze fie că folosește imagini de pe internet, abțibilduri sau alege să deseneze. Apoi, după etapa de confecționare a roții stabiliți împreună unde o puteți așeza în casă pentru a fi la vedere. Este important ca cel mic să aibă acces ușor la informațiile de pe aceasta.

Pentru copiii mai mari s-ar putea ca motivația pentru a confecționa un astfel de instrument să fie destul de scăzută. În această situație este bine să îl implicați să se orienteze pe realizarea unei liste cu câteva puncte pe care să le pună în practică atunci când se află în situații de disconfort. Stabiliți o întâlnire în care să colectați idei despre ce poate să facă copilul atunci când simte furie, tristețe, îngrijorare sau când cei din jur pot fi agresivi cu ei. Având această discuție, îi oferiți copilului posibilitatea să își dezvolte capacitatea de a găsi soluții, de a se autoregla și de a respecta mai mult ceea ce hotărâți împreună să se pună în practică – toate acestea pentru a preveni aparitiția unor situații care pot implica uneori agresivitatea. Din acest motiv, este recomandat să realizați roata și să nu folosiți una deja confecționată.

Citește și:

Rezolvarea problemelor: un instrument eficient în obținerea cooperării celor mici

A fost foarte amuzant să încep să fac roata împreună cu Flavia! M-am înarmat cu creioane colorate, coli de hârtie, foarfeci, autocolante și markere (de multe dintre ele știam că nu am nevoie, dar făceau să pară activtatea mai interesantă pentru ea).

Întrebarea de la care am pornit a fost: ce crezi că te-ar ajuta pe tine să faci atunci când ești foarte tristă sau foarte furioasă? Impresionant de repede, Flavia a venit cu 2-3 soluții pe care ea deja le folosește uneori. Apoi, împreună am căutat și mai multe soluții! Astfel am formulat următoarele idei:

  1. Mă plimb sau merg în altă cameră.
  2. Respir adânc.
  3. Cer ajutorul unui adult.
  4. Număr până la 10.
  5. Merg să fac ceva care îmi place.

Și pentru că Flaviei îi place foarte mult pizza, am asociat această roată cu o pizza feliată. De asemenea, în această perioadă este pasionată de litere, așa că am lăsat-o pe ea să transcrie ce am stabilit pe fiecare felie în parte, pentru că știu cât de important este ca ea să confecționeze roata.  Pănă la urmă, așa cum spuneam și mai sus confecționarea roții în sine este un beneficiu pentru rezolvarea problemelor, dar și pentru că sunt exclus pe viitor din a rezolva diverse situații dacă Flavia nu este în pericol (bineînțeles, dacă ea îmi cere ajutorul, intervin pentru că este una din soluțiile de pe roată).

Roata soluțiilor poate fi foarte utilă și în cadrul claselor. Dincolo de faptul că îi ajută pe copii să se orienteze pe soluții, poate preveni apariția comportamentelor de bullying sau de agresivitate.

2 thoughts on “Roata soluțiilor sau cum să te distrezi și să crești emoțional împreună cu copilul tău”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *