“Iar vrei să vorbim despre asta”, “de ce insiști chiar să ne certăm” sau “hai să vorbim mai târziu” – vă sunt cunoscute aceste mesaje?
Se spune că cele mai înspăimântătoare șase cuvinte pentru un bărbat sunt „hai să vorbim despre relația noastră”. De ce? Pentru că de cele mai multe ori partenera este cea dispusă să atingă subiectele delicate dintr-o relație. Neurobiologia evidențiază diferențele de gen și explică de ce bărbații se țin departe de astfel de discuții. Acestea îi fac să se simtă copleșiți mult mai ușor pentru că, biologic, organismul lor este reactiv la stresul emoțional.
În plus, tot neurobiologia ne spune că organismul unui bărbat are nevoie de mai mult timp pentru a se liniști după o ceartă comparativ cu organismul unei femei. Cu cât cei doi parteneri evită discuțiile referitoare la legătura lor sau devin ironici și irascibili unul față de celălalt, cu atât ajung să se îndepărteze, să se simtă nefericiți, pavându-și calea spre divorț.

Eu vă propun să tragem adânc aer în piept și să vedem cum putem pune pe masă subiectele delicate în relație și discuta despre ele. Pentru a îndulci maniera în care începe conversația, J. M. Gottman ne recomandă următoarele abordări:
Citește și:
Rolul tatălui modern în familie
- Spuneți ce vă deranjează fără să învinovățiți. Eu recomand această formulare atât copiilor cât și adulților pentru a-și exprima nemulțumirile față de o situație fără să îi deranjeze pe interlocutori. Completați fraza: „mă simt… în legătură cu… și am nevoie de…”. .Chiar dacă sunteți îndreptățiți să vă învinovățiți partenerul, evitați să faceți acest lucru pentru că este contraproductiv. Mai degrabă, puneți-vă în cuvinte sentimentele astfel: “mă simt trist în legătură cu faptul că ți-ai dorit câine și acum nu ai grijă de el. Am nevoie să îl plimbi tu măcar o dată pe zi”.
- Folosiți afirmațiile care încep cu „eu” în loc de „tu”. Astfel de mesaje sunt mai blânde și mai puțin critice pentru partener pentru că sunt construite în jurul propriilor nevoi fără vorbe pompoase sau complicate: „Mă simt neglijat” sau “Mi-ar plăcea să stăm mai mult timp împreună”.
- Descrieți ceea ce se întâmplă fără să puneți etichete: „Cred că doar eu mă ocup să îl duc pe cel mic la opționale” sau „săptămâna aceasta am scos câinele de două ori pe zi la plimbare”. Astfel de mesaje descriptive pot ajuta partenerul să vadă punctul vostru de vedere și să nu se (mai) simtă atacat.
- Discutați atunci când nemulțumirile sunt recente. Acest aspect vă va ajuta să vă păstrați calmul și să nu lansați învinuiri. Așadar, sfatul meu este să nu așteptați prea mult timp până să discutați ceva ce vă nemulțumește!
Acum la finalul acestui articol vin cu cea mai frecventă recomandare a mea, respectiv aceea de a nu vă da bătuți dacă partenerul nu reacționează pozitiv din prima, tocmai pentru că a fost obișnuit să se simtă criticat sau atacat până acum în discuții similare. Continuați să fiți blânzi și să abordați calm și empatic subiectele delicate pentru că doar așa veți reuși să rezolvați lucrurile care vă deranjează.
One thought on “Hai să vorbim despre relația noastră!”