În copilărie, ca mulți dintre voi, eram certat deseori când aveam diverse reacții în momentele de furie. Prin urmare, am învățat că sentimentul acesta nu este bun, că nu trebuie să mi-l exprim sub nicio formă. De aceea, de cele mai multe ori ajungeam să fiu o bombă cu ceas care exploda din când în când din cauza energiei negative acumulate.
Acum ne educăm altfel copiii și încercăm să îi facem să înțeleagă că emoțiile noastre sunt mereu în regulă, dar că acțiunile noastre în astfel de contexte pot să nu fie potrivite! Mai exact, este normal să fim furioși, dar nu este normal să fim agresivi sau să îi pedepsim pe cei din jur pentru ceea ce simțim.
Mi-a luat câțiva ani buni să îmi construiesc această convingere nouă, să am curajul să spun ce mă înfurie și să caut dovezi pentru convingerea și sentimentele mele. Așa am învățat să nu mă mai las purtat de emoție, ci să scot la suprafață ce simt vorbind cu cei din jurul meu.
Din nefericire, încă sunt multe persoane care nu au învățat importanța utilizării emoțiilor în comunicarea cu cei din jur. Din acest motiv, recomand să îi învățăm pe cei mici încă din preșcolaritate diverse strategii de calmare atunci când sunt furioși. Puteți începe să dezvoltați aceste abilități când copiii sunt liniștiți și pregătiți să înțeleagă următoarele mesaje:
- Emoțiile sunt normale și ceea ce facem poate să nu fie în regulă (dacă prin asta se rănește pe el sau pe cei din jur);
- Modul în care îți exprimi furia este o alegere;
Citește și:
Trei metode pentru gestionarea furiei… părinților
Cum facem să îi învățăm pe cei mici moduri alternative de exprimare a furiei?
Poți să aplici aceeași procedură din articolul cu roata soluțiilor. Pentru mine a fost mai ușor să folosesc doar o coală A4 și instrumente de colorat și să le spun copiilor să așeze coala pe orizontală și să o plieze ca un evantai cu 4- 6 cute. Pe fiecare cută ei vor scrie sau desena 3-6 modalități sănătoase prin care își pot exprima furia, după ce v-ați consultat și ați stabilit împreună care sunt variantele care vor fi trecute de fiecare participant pe propriul evantai sau roată.
Vă las aici câteva idei de posibile soluții pentru a vă inspira înainte de a începe activitatea cu copiii, dar nu uitați că și cei mici pot veni cu o idei grozave pe care le puteți folosi.
- „Pun în cuvinte ce mă deranjează”
- „Merg și vorbesc cu un adult despre ce simt”
- „Desenez ceva care să exprime ceea ce simt”
- „Strâng tare o pernă în brațe”
- „Merg într-un loc în care mă liniștesc”
Sigur, această activitate poate fi realizată individual sau în grup. Fiți cât mai creativi! Ajută foarte mult și realizarea unor jocuri de rol prin care copiii chiar să apeleze la aceste instrumente (lăsate la vedere, astfel încât să fie accesibile).
Rețineți că atunci când asistați la o situație în care copilul nu își mai poate gestiona furia, este important să fiți lângă el, să îl ajutați să vorbească despre ceea ce simte, să îi normalizați starea și apoi să îl redirecționați către acest instrument. Această activitate și tot acest exercițiu care se desfășoară în jurul ei poate fi util de cele mai multe ori chiar și pentru noi adulții!
One thought on “Furia – de la furtună la calm”