“Hai trezește-te, este foarte târziu, iar o să te duc eu la școală rapid!”, “nu îți termini temele, te vei duce mâine fără ele. Hai, bine, dă-mi să vad ce ai de făcut, să te ajut!”
Cred că asemenea situații vă sunt cunoscute fie că ne referim la trezitul de dimineață, la strânsul jucăriilor, la pregătirea ghiozdanului sau efectuarea temelor și, bineînțeles, lista poate continua. De cele mai multe ori, în astfel de contexte cicălim, explicăm sau ne rugăm de copiii noștri. Dar principiul este simplu, ei nu învață din cicăleli, amenințări sau atunci când sunt certați. Cel puțin, nu învață ceea ce sperați voi, ci mai degrabă să se certe, să intre într-o luptă de putere, rebeliune și să se răzbune sau, din contră, să fie supuși.
Cu siguranță vă puteți bucura și de dimineți fără bătăi de cap învățându-i pe cei mici să devină responsabili, cooperanți, să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor și de planificare. Până la urmă, acestea sunt și caracteristicile oamenilor fericiți, de succes, care au o stimă înaltă de sine și respect pentru cei din jur. Pentru toate acestea, cheia este eliberarea: Este esențial să le oferiți posibilitatea copiilor voștri de a fi independenți, adică să le permiteți să-și dezvolte simțul cooperării și al responsabilității.
A crește copii independenți nu înseamnă că trebuie să le oferiți libertate nelimitată, ci ajutorul necesar pentru a-și dezvolta abilitățile. Este important să le fiți alături doar atât cât este nevoie, să le oferiți spațiul necesar pentru a realiza independent diverse lucruri și, de asemenea, să îi ajutați să înțeleagă că fiecare greșeală este o nouă situație de învățare.
Citește și:
Importanța propriului exemplu în relația părinte – copil
Pentru a vă fi mai ușor să vă organizați în a dezvolta abilitățile de independență ale copiilor voștri, puteți ține cont de următoarele idei:
- Dezvoltați rutine. Discutați cu copiii și stabiliți resursele de care au nevoie pentru a le fi mai ușor atunci când merg la somn, când trebuie să se trezească sau când își pregătesc ghiozdanul.Stabiliți care sunt activitățile pe care le au de făcut și timpul necesar pentru realizarea lor. Puteți să creați un grafic cu poze, cu fiecare etapă pe care o au de realizat. De exemplu, pentru rutina de dimineață puteți nota următoarele etape: „mă ridic din pat la prima atenționare”, „merg la baie să îmi spăl fața și dinții”, „mă schimb de pijamale”, „verific ghiozdanul”, „iau micul dejun”.
- Lăsați copiii să suporte consecințele logice și naturale ale propriilor acțiuni. Dacă sunteți dispuși să nu le mai oferiți ajutorul imediat celor mici, aceștia vor învăța să fie mai responsabili suportând consecințele pentru ceea ce fac. De exemplu, nu mai stați până seara târziu să faceți temele împreună doar pentru că s-au jucat în timpul care ar fi trebuit alocat acestei activități sau nu îi mai duceți cu mașina la școală pentru că nu se organizează suficient de bine dimineața.
- Implicați copiii în rezolvarea problemelor. Pentru a vă pune la punct despre această strategie puteți aplica metoda roata soluțiilor (am scris aici despre ce este vorba). Nu uitați că este important să îi ascultați, să cooperați, să îi motivați. Prin acest mod îi veți ajuta să își dezvolte încrederea în sine și percepția că sunt capabili. Cu siguranță veți fi uimiți de ideile geniale pe care le au cei mici.
Acestea fiind zise, vă încurajez să puneți în practică ideile de mai sus, iar în următorul articol voi reveni cu noi recomandări despre cum putem crește copii responsabili.
One thought on “Să creștem copii responsabili!”