,,Controlează-te!” – un îndemn simplu de dat, dar greu de pus în practică atunci când te simți ca un butoi cu pulbere. Cred că nu există părinte care să nu fi simțit cel puțin o dată că nu mai poate, că este la capătul puterilor sau care să nu își verse nervii făcând o adevărată scenă în fața copilului. Știu, nu este deloc plăcut și cunosc sentimentul de vinovăție de după.
Este normal, suntem oameni și toți greșim. Important este să conștientizăm asta, să ne cerem scuze și să trecem la pasul următor: Cel mai dificil și anume cel în care găsim modalități de a evita pierderea controlului, modalități care să ni se potrivească! Spun că trebuie să ni se potrivească pentru a ne fi cât de cât ușor să le punem în practică.
Iată care sunt modalitățile la care m-am gândit eu:
1. Găsește un loc în care să te refugiezi! Această metodă este mai dificil de pus în practică atunci când ai un copil de vârstă mai mică. Pentru a fi eficientă, este important să ai un copil de vârstă mai mare și să poți să stabilești din timp cadrul. De asemenea, este important ca acesta să știe unde vei fi, că ești în pauză și că te vei întoarce la el. Mergi în pauză imediat ce simți că devii nervos și îți vine tot mai greu să te controlezi. Ce faci în această pauză este alegerea ta: poți să mergi la o plimbare, să suni pe cineva, sau să asculți muzică. Important este să te liniștești puțin înainte să rezolvi conflictul cu copilul tău.
Citește și:
2. Respiră adânc atunci când nu poți să îți iei o pauză, fie pentru că nu este momentul, nu ai spațiul necesar sau copilul este foarte mic și nu poate fi lăsat singur. Te ajută să spui cum te simți – „sunt atât de supărat încât am nevoie să mă calmez pentru a putea vorbi”. Evită să învinovățești copilul spunând „mă enervezi atât de mult”. Exprimând clar ceea ce simți, copilul înțelege că emoția este normală și că trebuie să fii atent la reacțiile pe care le poate avea în funcție de ceea ce simte. Când simți că deja emoția ta începe să crească în intensitate încearcă să îți controlezi respirația. Inspiră trăgând aer pe nas și elimină aerul pe gură cu 2, 3 secunde mai mult decât inspiri. Fă acest exercițiu zilnic, chiar și când nu ești încărcat de vreo emoție. Te va ajuta să te relaxezi!
3. Cere-ți scuze când greșești! “Nu are nimic, tati!” este răspunsul Flaviei atunci când îmi cer scuze pentru gafele pe care le fac față de ea. Copiii sunt super iertători atunci când îți ceri scuze sincere și, de cele mai multe ori, în astfel de momente spun că este ok pentru că recunoști că ai greșit. Așa se creează o conexiune între voi. De asemenea, astfel de situații reprezentă un context de învățare pentru copil și, astfel, vă puteți concentra pe soluții.
Nu este ușor, probabil știți deja aceste lucruri dar încă nu reușiți să le puneți în practică. Este normal. De cele mai multe ori, suntem copleșiți de viața profesională, atribuțiile casnice și uităm să avem timp pentru noi. De aceea, ne este foarte ușor ca atunci când tensiunea crește în relație cu cei mici să avem reacții nepotrivite… însă totul se poate repara!
One thought on “Controlează-te! Am patru modalități care te pot ajuta”