A început goana nebună pentru a găsi cadoul perfect pentru copiii noștri. Toți ne dorim să fie de calitate, la un preț bun, ușor de găsit și, cel mai important, să răspundă scrisorii trimise la începutul lunii decembrie lui Moș Crăciun. Însă, cu siguranță, și cu acesta se va întâmpla la fel ca data trecută: după câteva zile va fi uitat pe un raft sau într-o cutie. Eventual, se va mai bucura de el după un timp, atunci când va da întâmplător peste el.

Da, este frumos și absolut normal să le facem astfel de bucurii copiilor noștri, dar este foarte important ca noi, părinții, să construim o relație sigură, de încredere care va aduce o stare de bine pe termen lung întregii familii.

Vă propun să nu mai alergați prin magazine pentru câteva momente, să nu mai pierdeți timp căutând pe internet pentru a da comenzi și doar să vă întoarceți din nou spre voi, spre ceea ce puteți voi să faceți. Uitați-vă puțin în programul vostru și la ceea ce faceți voi zilnic. Puteți chiar să aruncați o privire în agendă și să includeți o parte dintre (dacă nu toate) cadourile la care m-am gândit eu mai jos:

1. Timp special – încearcați să vă organizați programul și să petreceți zilnic măcar 15 minute împreună cu copilul vostru! Pregătiți mediul astfel încât nimeni și nimic să nu vă întrerupă. Dacă e mai mare, întrebați-l direct “am puțin timp liber și vreau să îl petrec cu tine, ce ți-ar plăcea să facem?”. Dacă este mai micuț, observați-l puțin, intrați în activitatea sa și deveniți parteneri de joacă pe cinste! 

2. Momentul familiei – această activitate merge pe același model ca la timpul special doar că îi implică pe toți membrii familiei și nu este la fel de frecvent. Gătiți împreună, organizați o seară de karaoke sau de dansuri internaționale ori jucați mima. Important este să va distrați toți!

3. Feedback pozitiv – poate că acest aspect este cel mai dificil de realizat de către noi, părinții, pentru că fie suntem pe fugă și nu mai avem timp să observăm comportamentele pozitive ale copilului, fie le observăm dar ni se par firești și nu le mai evidențiem punându-le în cuvinte. Spuneți următoarele fraze când este cazul (sau chiar altele, în funcție de situație): “arată grozav camera ta după ce ai făcut ordine” , “ai scris mult mai citeț, se vede că te-ai străduit mult”.

Citește și:

40 de activități pentru tine și copilul tău în vacanța de Crăciun

4. Validarea emoțiilor – știu că și aici se poate să ne fie puțin mai greu de pus în practică. Văd tot mai mulți părinți care, deși în copilăria lor nu au avut parte prea des de validare, se străduiesc și pun în cuvinte emoțiile pe care le observă în interacțiunea cu cei mici: “observ că ești trist”, “înțeleg că ești furios”, “este normal să te simți așa atunci când cineva te împinge”.

5. Manifestarea afecțiunii – astfel de momente sunt convins că aveți deja, fie seara la culcare, fie dimineața când vă treziți copilul. Continuați zilnic cu îmbrățișări, pupici, gâdilat, cu mesaje precum: “te iubesc”, “ești important pentru mine”, “să ai o zi grozavă”.

Așa… acum să ne întoarcem la agenda voastră. Mai uitați-vă o dată la program. Notați pentru astăzi măcar una din cele cinci activități recomandate, iar pentru mâine programați alte două. O să vedeți că în momentul în care acestea vor face parte din rutina voastră zilnică, totul va curge de la sine, și nu veți mai simți nicio presiune. Bucurați-vă de aceste zile de pauză alături de cei dragi și nu uitați că darurile cumpărate din magazine fie se consumă și dispar, fie sunt uitate în dulap. Însă, momentele speciale în familie vor rămâne pentru totdeauna în amintirile din copilăria piticilor voștri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *