A început goana nebună pentru a găsi cadoul perfect! Știu toți ne dorim să fie de calitate, la un preț bun și ușor de găsit. Dar cu siguranță și cu acest cadou la care te gândești se va întâmpla la fel ca și cu ultimul, adică după câteva zile va ajunge uitat pe un raft sau într-o cutie. Se va mai bucura de el după un timp în care va da întâmplător peste el. Da, e frumos, îi facem o bucurie pe moment, îi construim amintiri faine iar noi ca părinți ne simțim mulțumiți sau împliniți. De fapt, cred că pentru noi ca părinți este important să construim o relație sigură, de încredere care va aduce o stare de bine pe termen lung tuturor celor implicați.
Vă propun să nu mai alergați prin magazine, să pierdeți timp căutând pe internet pentru a da comenzi ci doar să vă întoarceți din nou spre voi, spre ceea ce puteți voi să faceți. Uitați-vă puțin în jurul vostru, spre programul vostru și spre ceea ce faceti voi zilnic, puteti chiar să aruncați o privire în agenda voastră. Iată câteva recomandări:
1. Timp special – încearcă să îți organizezi programul și să ai zilnic 15 minute împreună cu copilul tău! Organizează mediul astfel încât nimeni și nimic să nu vă întrerupă. Dacă e mai mare întreabă-l direct “am putin timp liber și vreau să îl petrec cu tine, ce ți-ar plăcea să facem?”. Dacă este mai micut observă-l puțin, intră în joaca lui și fi un partener de joacă pe cinste!
2. Momentul familiei – această activitate merge pe același model ca timpul special doar că îi implică pe toți membrii familiei și nu este la fel de frecventă. Gătiți împreună, faceți o seară de karaoke sau de dansuri internaționale. Important este să va distrați toți!
3. Feedback pozitiv – poate că acest aspect este cel mai dificil de realizat de către noi, părinții, pentru că fie suntem pe fugă și nu mai avem timp să observăm comportamentele plăcute ale copilului fie le observăm dar ni se par firești și nu le mai evidențiem punându-le în cuvinte. “Arată grozav camera ta după ce ai făcut ordine” , “Ai scris mult mai citeț, se vede că te-ai străduit mult”.
4. Validarea emoțiilor – știu că și aici se poate să ne fie puțin mai greu de pus în practică dar văd tot mai mulți părinți care deși în copilăria lor nu au avut partea prea des de validare se străduiesc și pun în cuvinte emoțiile pe care le observă în interacțiunea cu cei mici. “Observ că ești trist”, “Înțeleg că ești furios”, “Este normal să te simți așa atunci când cineva te împinge”.
5. Manifestarea afecțiunii – astfel de momente sunt convins că aveți deja, fie seara la culcare, fie dimineața când vă treziți copilul. Continuați zilnic cu îmbrățișări, pupici, gâdilat, mângâiat sau doar folosind mesaje precum: “te iubesc”, “ești important pentru mine”, “să ai o zi grozavă”.
Așa… acum să ne întoarcem la agenda ta. Mai uită-te o data la programul tău. Notezi pentru astăzi măcar una din cele cinci activități recomandate apoi pentru mâine notează două. O să vezi că în momentul în care acestea vor face parte din rutina voastră zilnică îți va fi tot mai ușor și nici nu își vor consuma foarte mult timp.