Rutinele pot părea plictisitoare și rele pentru mulți dintre noi. Dar atât acasă cât și la școală pot face minuni atunci când vine vorba de a motiva copiii să realizeze sau să finalizeze anumite activități. Odată ce o rutină este fixată, cei mici încep să realizeze automat anumite comportamente. În plus, rutinele care se axează pe comportamentele pozitive reduc drastic problemele de disciplină.
În articolul de astăzi mi-am propus să vorbesc despre puterea feedback-ului pozitiv al profesorului asupra climatului clasei când acesta devine o rutină în relația profesor – elev.
Dacă ești profesor, îți propun să răspunzi la următoarele întrebări:
- Cum reacționezi când elevii lucrează pentru un proiect în timpul orei, în liniște și cooperând?
- Dar atunci când doi din elevii tăi se tachinează și ajung să facă zgomot în timpul orei distrăgând atenția tuturor?
Cu siguranță oferim atenție lucrurilor care nu ne plac într-o proporție mult mai mare. Antidotul este să te concentrezi pe comportamentele de cooperare, de complianță și pe efortul lor de a-și dezvolta diverse abilități. Ține minte că la o nemulțumire declarată este de dorit să te asiguri că vii cu trei laude descriptive (raportul 3:1):
- “Mulțumesc că m-ai ajutat să împart fișele.”
- “Te-am observant la sport, ai muncit din greu.”
- “Te-ai pregătit mult pentru acest test, se vede cât efort ai depus.”
Fii flexibil și adaptează lauda în funcție de fiecare elev. Nu oferi laude prea elaborate, prea emoționale sau siropoase. Se poate ca uneori să fie suficient să spui “Bravo!” zâmbind. Trebuie să îl lauzi pentru a-i impulsiona stima de sine, nu să îl rușinezi.
Trei trucuri utile pe care le poți folosi la clasă sunt:
- Laudă copilul în fața clasei. Atunci când stai de vorbă cu un alt profesor poți să lauzi elevii pentru ceea ce au făcut. Pentru a-ți fi mai ușor, uite un exemplu: „Să îl fi văzut astăzi pe Matei la bibliotecă, a așteptat foarte frumos la rând”.
- Oferă laude pe neașteptate. Probabil unii dintre elevii tăi sunt obișnuiți ca atunci când îi chemi să vorbiți să se gândească la ce au făcut greșit. Acum poți să faci lucrurile diferit și să îi înviți la tine pentru a-i complimenta. Astfel, ei vor ști sigur că tu vezi chiar tot ce fac ei. De asemenea, acest tip de laudă poate fi oferită și în clasă, de față cu toți elevii “Ioana, apreciez foarte mult cum ai realizat tema la științe”.
- Aplică „lauda alăturată”. Aceasta se referă la situațiile în care lauzi anumiți elevi pentru comportamentul pe care îl au cu intenția de a-i motiva pe cei din jurul lor. Imaginează-ți că Mihai are ordine pe bancă iar colegul de lângă el nu și-a făcut încă. Cu siguranță acesta va începe să facă atunci când tu îi vei spune lui Mihai: “Mihai, imi place foarte mult cum ți-ai așezat materialele pe bancă”. Funcționează pentru că subliniezi ceea ce trebuie să facă și nu îi cicălești cu ceea ce nu au făcut.
Citește și:
40 de activități pentru tine și copilul tău în vacanța de Crăciun
Pentru a reuși să transformi acestă abilitate ai ceva de muncit. Dar fiind atent si consecvent poți transforma într-o rutină oferirea feedback-ului pozitiv. Poți să încerci prin a respecta raportul de 3:1 adică să vii cu 3 aprecieri (nu în același moment) pentru un comentariu neplăcut. Dacă această abordare ți se pare greu de realizat poți să încerci să îți stabilești un target pe care să îl respecți zilnic. Monitorizează-ți comportamentul și asigură-te că oferi câte două aprecieri fiecăruia dintre elevii tăi în fiecare zi.
Știu că nu este ușor. Vei spune că sunt mulți elevi, că unii dintre ei fac multe probleme și că îți este dificil să vezi lucrurile din altă perspectivă. Și îți dau dreptate că uneori, da, așa poate fi! Am fost mulți ani profesor și știu că nu este ușor, dar totodată nu este nici imposibil. Cred că de noi depinde să facem ca munca noastra la clasă să fie mai ușoară.
Din acest motiv te invit pe 28 aprilie la un workshop online pe tema “Managementul clasei – de la un teren minat la un trib unit”. Detalii aici. Să găsim împreună metode de a dezvolta relații pozitive cu elevii și de a găsi strategii de prevenire a comportamentelor problematice.
