Cum te simți când bateria ta de energie este aproape goală? Mai ești zâmbăreț, atent și dispus să faci schimbări? Nu prea cred… mai degrabă irascibil, indispus și fără prea mult entuziasm pentru lucrurile care te scot din zona de confort. Ei bine, fix la fel se simt și copiii atunci când noi încercăm să gestionăm comportamentele lor dificile prin amenințări, pedepse și cicăleli. Astfel ajungem să ne îndepărtăm și să zdruncinăm relația părinte-copil, ceea ce nu oferă premisele necesare unei colaborări eficiente. În această situație își face apariția foarte ușor frustrarea atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Din acest motiv, cred că orice intervenție comportamentală trebuie să înceapă prin conectare și îmbunătățirea relațiilor. Doar așa reușim să ajungem acolo unde ne dorim.

De ce conectare? În sesiunile mele de consiliere cu părinții, după ce fac evaluarea, îmi păstrez măcar o întâlnire în care îi ajut să se apropie mai mult de copiii lor și să se centreze pe aspectele pozitive din relația lor.

Conectarea presupune încurajări, să le arătăm copiilor că ne pasă cu adevărat de ei, că îi înțelegem și că le suntem alături. Copiii simt că ne conectăm cu ei atunci când se simt ascultați, implicați în rezolvarea problemelor, când le arătăm respect față de ei și față de noi înșine. Așa au sentimentul de putere asupra vieții lor!

Ce este esențial de subliniat este faptul că dezvoltarea unor relații pozitive și conectarea nu înseamnă răsfăț sau nerespectarea limitelor. Este important ca noi, părinții, să oferim conectare, dar să avem și așteptări (adică limite). Așa vom reuși să ținem barca pe râu fără să se lovească de un mal sau altul.

Iată câteva instrumente simple prin care puteți să vă apropiați de copiii voștri:

1. Ascultați cu adevărat. Este important ca atunci când cel mic vine să vă împărtășească diverse lucruri să vă opriți din ceea ce faceți și să ascultați, să fiți prezenți 100%. Dacă nu puteți, cereți o amânare de cinci minute pentru a termina activitatea și pentru a putea fi atent apoi la el.

2. Validați sentimentele. Nu este așa că toți ne simțim conectați atunci când ne simțim înțeleși? Aici este important să fim atenți la ce spunem. Uneori, fără să vrem, invalidăm emoțiile copiilor. Vorbiți puțin și folosiți expresii precum: “înțeleg că te simți…”, “este normal să te simți…” fără să mai apară apoi cuvântul “dar”.

3. Împărtășiți sentimentele voastre. Copiilor le este util să vadă că și voi aveți anumite sentimente și că uneori vă simțiți copleșiți.

4. Programați-vă timp zilnic pentru a face activități plăcute împreună. Este tare fain să vezi cum cei din jur se străduiesc și își fac timp pentru a sta cu voi. Mă refer la perioade scurte de timp (10 – 20 de minute) în care gătiți, vă jucați sau povestiți.

5. Fiți curioși! Puneți întrebări puține, dar pe subiecte interesante pentru cei mici. Porniți de la ceea ce le place lor cel mai și cel mai mult. În momentul în care ei vă împărtășesc lucruri neplăcute, rămâneți calmi și folosiți întrebări pentru a-i ajuta să vadă care sunt consecințele propriilor acțiuni.

Citește și:

Conectarea cu cel de lângă noi: de la concept la practică

Mereu am spus că timpul este doar o scuză pentru mulți dintre noi. Important este să construim o rutină de conectare și dezvoltare pozitivă a relațiilor. Astfel, reușim să îi ajutăm pe cei mici să fie atenți la cei din jurul lor și să se centreze pe aspectele pozitive din relațiile pe care le construiesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *