Am spus deseori, în multe postări pe rețelele de socializare, că avem tendința de a ne încărca copiii cu diverse activități extrașcolare. Facem acest lucru fie pentru că suntem parte din multe activități și avem tendința involuntară să îi introducem și pe cei mici în lumea noastră, fie pentru că vrem să demonstrăm că suntem părinți implicați.

Sigur, scopul final este acela de a le fi copiilor bine, de a încerca cât mai multe lucruri ca ei să își descopere pasiunile și să se dezvolte cât mai frumos. Evident că este important acest aspect, dar scăpăm serios din vedere costul. Care este costul faptului că mereu alergăm cu cei mici de la o activitate la alta și nu le mai lăsăm timp să se bucure de momentul prezent sau chiar să se plictisească? 

Însă, nu trebuie să uităm că și noi, și cei mici avem nevoie de timp pentru… plictiseală și relaxare pentru a trăi momentul de acum, prezentul! 

Daniel Goleman și Linda Lantieri aduc în discuție termenii de relaxare și atenție activă  în cartea “Building Emoțional Intelligence”. Ei susțin că relaxarea este foarte utilă pentru copii atât mental, cât și fizic. Conform acestora, atenția activă este o formă de meditație, un instrument de liniștire care ne învață să ne concentrăm la ceea ce avem de făcut.

Astfel, relaxarea, cât și atenția activă reduc stresul, întăresc sistemul imunitar, oferă energie pentru a trece peste anumite dificultăți și restabilesc relația dintre sine și lumea exterioară.

Din aceste motive, Goleman ne recomandă următoarele:

  • în primul rând, să practicăm aceste tehnici, iar ca acestea să fie benefice copiilor este important să le testeze adulții mai întâi, timp de 2 săptămâni, să se familiarizeze cu ele și să le înțeleagă avantajele
  • în al doilea rând, să le practicăm împreună cu copiii. S-ar putea ca prezența noastră să fie mai benefică decât tehnica în sine. Prin ghidarea copilului pentru a fi atent și la interiorul lui, construim un mediu securizant și sănătos pentru evoluția sa. Și să nu uităm, copilul învață cel mai bine din modelul pe care i-l oferim. 
  • în al treilea rând, să avem răbdare pentru că orice obicei are nevoie de timp pentru a se forma, cu atât mai mult când vine vorba despre o abilitate complexă.
  • să dezvoltăm rutine și spații pentru realizarea acestora. Pentru a duce o viață mai liniștită și mai relaxată, este important să creăm anumite rutine zilnice. Putem stabili un loc pentru astfel de activități (de exemplu, canapeaua, pe balcon, în curtea casei sau în parc pe iarbă). De asemenea, putem folosi muzică de relaxare și e util să stabilim aproximativ același moment din zi (după masa de seară sau înainte de somn).

Citește și:

Stresul parental este o consecință a modului în care interpretăm situațiile prin care trecem. Ce este de făcut?

Un exemplu util și pentru acasă

Cu copiii cu care lucrez folosesc frecvent respirația abdominală ca metodă de relaxare. În primele ședințe ne așezăm împreună pe jos cu fața în sus și ne punem câte o jucărie ușoară pe abdomen. Eu încep primul și îi arăt copilului cum pot să ridic jucăria de pe abdomen atunci când respir. Îi explic că abdomenul este un balon pe care îl umflăm și îl dezumflăm foarte ușor astfel încât jucăria să fie ridicată și coborâtă de mișcare.

Folosesc indicații precum: „Concentrează-te să simți cum aerul intră și iese”, „fii atent unde se duce aerul!”, „concentrează-te să vezi ce parte a corpului se ridică”, „când respirăm profund se ridică și abdomenul, nu doar pieptul. Continuă să duci aerul până în burtică, să umfli balonul și să ridici jucăria”, „continuă să inspiri până număr la 4… 1, 2, 3, 4”, „expiră încet până număr la 5. 1, 2, 3, 4, 5…”.

De obicei, repet această secvență pe parcursul mai multor ședințe până reușește să respire corect. După ce reușește încep să combin respirația abdominală cu scene mentale liniștitoare. De cele mai multe ori, începem cu exercițiul descris mai sus și pe urmă îl pun să își imagineze că stă întins pe un norișor alb, foarte pufos. Îl ajut să se concentreze la senzațiile corporale pe care le oferă norișorul, la vântul care adie în timp ce îl plimbă sau la razele soarelui care îi încălzesc pielea.

În plus, cei mici primesc misiunea de a-și învăța părinții zilnic acasă, timp de 5 minute, să practice această abilitate, de a liniști mintea și corpul. Este important să înțelegem că aceste exerciții de relaxare și atenție activă sunt necesare corpului nostru așa cum este și hrana. 

Acum îți lansez ție, cititorule această misiune de a te opri zilnic timp de 5 minute pentru a face acest exercițiu doar pentru tine. Îl poți face la birou stând confortabil pe scaun când ești singur, în metrou în drum spre serviciu sau seara înainte de somn. Îți recomand și muzică de relaxare pentru a-ți fi mai ușor să te deconectezi de la gândurile care te pot acapara. Și nu uita, că este o tehnică utilă și pentru copiii noștri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *