Dacă ar fi să închidem ochii și să ne întoarcem pentru câteva momente în copilăria noastră, cu siguranță fiecare dintre noi ne-am aminti cel puțin un mesaj sau un lucru pe care părinții ni-l spuneau. Fie că vorbim de mesaje negative, pe care dacă le-am transmite acum copiilor noștri, știm că ar fi dăunătoare, fie că vorbim de mesaje pozitive care motivează copilul și îl fac să se simtă mai încrezător.

Cuvintele taților sunt puternice. Prin cuvintele pe care le folosesc, tații pot lăsa o amprentă importantă în dezvoltarea emoțională a propriilor copii. Există cuvinte care pot influența relația cu copilul, dar și dezvoltarea copilului în sine. Din acest motiv, pentru articolul de astăzi, mi-am propus să aduc în lumină opt mesaje pe care să le folosiți frecvent pentru a crește stima de sine, starea de bine și dezvoltarea adecvată a copilului

Citește și: Copiii noștri au nevoie să se plictisească și relaxeze, iar noi trebuie să îi ajutăm

  1. “Te iubesc indiferent ce ar fi!” – Dincolo de mesajul “te iubesc”, acest “indiferent ce ar fi” aduce în față ideea de iubire necondiționată. Oricare ar fi comportamentul pe care îl are copilul, el nu trebuie să facă ceva sau să fie cumva pentru a fi iubit. Acest mesaj spus la momentul potrivit poate fi un adevărat dar care îi influențează favorabil dezvoltarea.
  2. “Am încredere în tine!” – Uneori putem schimba convingerile copiilor pentru că noi credem în ei. Acest mesaj poate transforma viața unui copil pentru că transmitem încrederea necesară pentru a trece fără teamă prin provocările și obstacolele care pot apărea în realizarea viselor lor.
  3. “Poți!” spus atunci când copilul nu este sigur de ce poate realiza, îi confirmă potențialul pe care îl are. Poate fi o sarcină ușoară sau poate fi o sarcină nouă care îi dă bătăi de cap, însă folosind mesajul “poți” îi oferim copilului oportunitatea de a prinde curaj, de a crede în propriile puteri și de a aborda cu mai multă încredere noile provocări.
  4. “Voi fi mereu lângă tine!” – Acest mesaj de sprijin neclintit îi dezvoltă copilului un sentiment de siguranță și curaj, oferindu-i încrederea că nu este singur în această călătorie. Chiar și când va fi independent, sentimentul că se poate baza pe altcineva îl va face să se simtă mai sigur și mai puternic. 
  5. “Mă bucur că sunt tatăl tău!” – Exprimându-ne recunoștința pentru faptul că suntem părinți, conduce la crearea unei conexiuni profunde care îl face pe copil să se simtă prețuit și valoros. Starea de bine a copilului va fi consolidată cu fiecare ocazie în care va asculta acest mesaj. 
  6. “Mă bucur că ești copilul meu!” – Utilizarea acestui mesaj este o recunoaștere a unicității copilului, independent de realizările lui și întărește mesajul iubirii și acceptării necondiționate. Folosindu-l, ne asigurăm că el știe că ocupă un loc special în inima noastră. 
  7. “Trebuie să fii mândru de tine!” – Foarte des este folosit mesajul “sunt mândru de tine” ceea ce nu este sănătos pentru copil, pentru că el nu trebuie să fie responsabil pentru a-i face pe cei din jur să fie mulțumiți de el. “Trebuie să fii mândru de tine” este un mesaj care îl învață pe copil să se “autocelebreze” pentru reușitele pe care le are. Obiceiul acesta ajută copilul la creșterea stimei de sine și a sentimentului de autovalorizare. 
  8. “Este în regulă să faci greșeli!” – Greșelile sunt inevitabile și fac parte din viața noastră. Mesajele prin care îi normalizezi copilului greșelile, ca fiind parte din dezvoltarea și învățarea fiecăruia, îi dă rezistență și motivație de a explora fără a se teme că va greși.  

Toate aceste mesaje sunt mai mult decât simple cuvinte, sunt afirmații care conturează percepția asupra propriei persoane și dezvoltă bunăstarea emoțională a copilului. Utilizând aceste mesaje în mod obișnuit în interacțiunile cu copilul, putem avea un impact profund asupra vieții lui. 

Acum, la final de articol, te invit să te gândești care au fost mesajele pozitive pe care le-ai primit în copilărie de la părinții tăi și care te-au marcat pozitiv. Poți să le împărtășești cu mine în secțiunea comentarii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *