Indiferent dacă ești proaspăt tătic sau un tată cu ceva experiență, cel mai probabil ești de acord că a fi părinte are un impact major în viața ta. Și chiar dacă ți-ai dorit mai mult sau mai puțin să fii tată, cred că ai avut momente când ți-ai dorit să fii posesorul titlului de “Tatăl nr 1” din lume.

Nu știu cât de ușor poate fi obținut acest titlu, dar cu siguranță îți poți  dezvolta anumite abilități care să te ajute să fii un părinte mai bun. Așa că astăzi mi-am propus să aduc în fața 6 lucruri pe care un tată ar putea să le facă în mod constant pentru a dezvolta o relație armonioasă cu copilul lui:

  1. Fă ceea ce spui! A fi consecvent și de încredere sunt printre primele aspecte pe care un copil le învață în relație cu părintele lui și din acest motiv este atât de important să faci ceea ce spui că vei face. Încrederea pe care copilul o învață în relație cu tine contribuie la încrederea pe care o va avea în el mai târziu. Așa că dacă ai promis că îl vei duce la un loc de joacă, fă-o! Acest simplu  act de a urma ceea ce spui, te va ajuta să devii un tată de încredere. 
  2. Stabiliți limite și reguli. Educarea comportamentală și emoțională a copiilor este și responsabilitatea taților. Astfel, este important să observi comportamentele adecvate și să le evidențiezi folosind lauda. Regulile și limitele oferă predictibilitate și standarde clare pentru copil și astfel îi va fi mai ușor să le respecte în mod repetat. 
  3. Încurajează-i interesele. Suportul pe care îl oferi copilului tău poate lua mai multe forme, iar una dintre aceasta ar fi că ești interesat de ceea ce îl atrage. Acest lucru presupune ca tu să faci ceea ce îi place copilului tău chiar dacă ție nu îți place! Fie că este vorba despre un sport, jocuri video sau alte activități, atunci când i te alături creezi o legătură emoțională cu cel mic. Pe măsură ce faci asta consecvent, vei vedea cum și el va face asta, la rândul lui, cu activitățile tale preferate!
  4. Fii un bun exemplu! Cunoaștem deja toți sintagma “copilul este ca un burete care absoarbe toate informațiile”. Pentru că se află într-o continuă dezvoltare, preia foarte ușor din comportamentele celor din jurul. Și cine sunt cei mai apropiați? Corect, mami și tati! Ei imită atât obiceiurile sănătoase, cât și cele mai puțin sănătoase. Pentru a mă corecta în fața copilului și pentru a fi un exemplu, mereu mă ghidez după răspunsul următoarei întrebări: cum aș vrea să se comporte ea (fetița mea) pe viitor în aceeași situație?
  5. Arată empatie! A fi părinte înseamnă clar și a ieși din zona de confort, adică în timp ce interacționezi cu copilul să ajungi să îți dezvolți anumite abilități așa cum este și empatia. Aceasta presupune să te pui în locul copilului și să vezi lucrurile prin ochii lui. Astfel, îți va fi ușor să înțelegi prin ce trece, indiferent de ce emoție vorbim. Empatia pe care o arăți copilului tău îi permite acestuia să se simtă confortabil să îți împărtășească lucruri, întrucât simte că îl înțelegi.
  6. Fii afectuos! Arată-i dragostea și afecțiunea ta: asta este real o parte grozavă din ceea ce înseamnă a fi tată. Ca tată poți să îi spui copilului cât de mult îl iubești în mod regulat. Nu există prea mult când vine vorba de asta! Manifestarea afecțiunii în mod constant este esențială pentru a-i consolida ideea că îl prețuiești. Această legatură emoțională care se formează îl face pe copil să se simtă în siguranță.

Pentru să sunt tată, știu că pot apărea tot felul de obstacole în relația tată – copil. Din acest motiv îmi folosesc experiența de psiholog – psihoterapeut pentru a veni în ajutorul tău. Sper ca aceste informații să fie un prim pas pentru a lucra la relația pe care chiar tu o ai cu copilul tău. 

Ps: Dacă vrei să abordez un anumit subiect care te precupă, îmi poți scrie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *