Despre importanța prezenței în viața copiilor noștri se vorbește tot mai des în zilele noastre. Dar ce înseamnă cu adevărat să fii prezent? În esență, a fi prezent înseamnă să fii concentrat, atent la ceea ce se întâmplă în acel moment, fără a fi distras mental. Această abilitate poate fi dezvoltată printr-o practică constantă.

Când vorbim despre a fi un părinte prezent, această abilitate poate fi și mai dificil de cultivat, având în vedere că, pe lângă rolul de părinte, mulți dintre noi mai avem și alte responsabilități profesionale și administrative. A fi un părinte prezent nu se rezumă doar la a fi prezent fizic în viața copilului tău; este mai degrabă despre a fi complet atent, implicat și concentrat în interacțiunile cu el.

Înțelegând că este dificil să nu fii distras de alte gânduri sau sarcini pe care le ai de îndeplinit în calitate de părinte, voi împărtăși câteva sfaturi utile pentru a te bucura de timpul petrecut alături de copilul tău. Deci iată…

5 sfaturi pentru a fi un tată prezent!

Ca tată, trebuie să fii întotdeauna disponibil să răspunzi nevoilor copilului tău ori de câte ori este necesar. În plus, este esențial să fii și proactiv, implicându-te cât mai mult posibil în viața și dezvoltarea lui. 

  1. Ține telefonul la distanță 

Te-ai surprins răspunzând la e-mailuri în timpul cinei sau urmărind emisiunea preferată în timp ce petreceai timp cu copilul? Aceste scenarii sunt familiare pentru mulți dintre noi.

Deși tehnologia aduce o serie de beneficii, poate deveni și o piedică în relația cu copiii noștri, distrăgându-ne atenția de la momentele importante. Prin urmare, îți recomand să faci un efort conștient de a ține telefonul la distanță atunci când ești acasă!

  1. Acordă prioritate timpului de calitate

Acum, când telefonul este ținut la distanță, îți va fi mai ușor să fii complet prezent pentru copilul tău. Încurajarea unui timp de calitate poate fi simplă: de la conversații semnificative despre activități preferate sau prieteni, până la planificarea de activități distractive în avans (jocuri de masă, karaoke sau chiar o simplă bătaie cu perne). Există o varietate de moduri prin care să petreci timp de calitate cu copiii tăi. Investind zilnic în astfel de momente, îi transmiți copilului tău că este ascultat, înțeles și iubit așa cum este, făcându-l să se simtă cel mai important pentru tine! 

  1. Ascultă activ! 

Pentru a înțelege mai bine copilul tău, inițierea conversațiilor este esențială. Îți poți îmbunătăți abilitățile de ascultare activă pentru a menține conversația captivantă și pentru a fi prezent în mod autentic. Poți utiliza întrebări deschise, poți să te adaptezi la nivelul lui de dezvoltare, să menții contactul vizual și să confirmi nonverbal că înțelegi ceea ce îți spune. Te încurajez să practici aceste lucruri în fiecare zi pentru a consolida relația cu copilul tău, cu atât mai mult fiind atent în momentele în care se simte supărat, pentru că acestea sunt momentele în care se simte vulnerabil și are nevoie de prezența ta completă pentru a-i asculta gândurile și sentimentele.

  1. Demonstrează-ți afecțiunea față de copil

Pentru a-ți îmbunătăți prezența în viața copilului tău și pentru a-i oferi sprijin emoțional, încearcă să îi arăți cât mai des afecțiunea pe care o simți pentru el. Îmbrățișările, pupicii sau jocurile de afecțiune sunt modalități excelente de conectare cu copilul tău, făcându-l să se simtă iubit și susținut de tine. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai ușor să faci acest lucru, însă pe măsură ce se apropie de preadolescență sau adolescență, s-ar putea să întâmpini mai multe obstacole. În aceste momente, va trebui să găsești alte modalități confortabile pentru amândoi de a-ți exprima afecțiunea, cum ar fi o bătaie ușoară pe spate sau simpla atingere a mâinii. Important este să nu încetezi să îi arăți cât de mult îl iubești.

  1. Fă ce îi place copilului tău! 

Implicarea în hobby-urile copilului tău este o modalitate eficientă de a te conecta cu el. Indiferent dacă vă uitați la un film, jucați fotbal, dansați sau pictați împreună, aceste activități îi arată copilului că ești complet dedicat și prezent pentru el.

Din toate aceste sugestii, devine evident că a fi un tată prezent înseamnă mai mult decât a fi doar prezent fizic. Implicarea activă în toate aspectele vieții copilului este esențială. Propunerile din articolul de astăzi te pot ajuta să îți întărești legătura cu copilul tău și să dezvolți o conexiune pe termen lung cu el.

Ps: Dacă vrei să abordez un anumit subiect care te precupă, îmi poți scrie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *