În viața de zi cu zi, jonglăm cu multe roluri simultan: angajat, soț, tată, fiu, și lista poate continua. Acest lucru poate fi obositor și copleșitor, mai ales când nu îți dai voie să greșești și vrei să excelezi în toate rolurile. În articolul de astăzi, mi-am propus să vorbim despre rolul de tată și cel de soț. Așteptările pentru aceste două roluri sunt: ca soț, să fii un partener de sprijin pentru soția ta și, în același timp, ca tată, să fii cel mai bun model pentru copiii tăi! Știu din propria experiență că asumarea acestor roluri zilnice prezintă multe provocări pentru mulți dintre noi. Astfel, am pregătit o serie de sfaturi utile și practice pentru a deveni un tată și un soț mai bun.
- Asumă-ți responsabilitatea pentru propriile sentimente
„Mă enervezi!”, „M-ai supărat!” îți sunt expresii cunoscute? Le folosești des? Nimic nu te poate face să te simți mai neputincios decât să-ți lași sentimentele să fie dependente de copiii tăi sau de partenera ta. Este important să preiei controlul și responsabilitatea pentru sentimentele tale, deoarece vei gestiona mai bine conflictele și dezacordurile (abilitate importantă pentru a fi un soț și un tată mai bun).
- Arată-ți aprecierea față de copii și parteneră
Este important ca partenera și copiii tăi să știe că le ești recunoscător. Exprimarea aprecierilor tale nu trebuie să fie exagerată și oferită condiționat; ele trebuie să fie bazate pe lucruri concrete, reale și necondiționate. De exemplu, pur și simplu să-i spui soției tale cât de mult o apreciezi este o modalitate excelentă de a-i arăta că ești recunoscător pentru ea. O îmbrățișare de dimineață pentru copiii tăi poate să nu pară mare lucru, dar acest gest simplu poate transmite mesajul că le ești recunoscător.
- Nu lua lucrurile personal
„Este despre mine” sau „O face intenționat” sunt două gânduri care s-ar putea să te împingă într-o capcană ca tată sau soț. Deși ai multe responsabilități în familie, cu siguranță nu este responsabilitatea ta modul în care se simt cei din familie atunci când nu au o zi bună și reacționează nepotrivit. Nu o lua personal și ține minte că poți oferi sprijin emoțional și poți fi o prezență liniștitoare pentru familia ta. Este important să înveți să fii lângă ei necondiționat și autentic în astfel de momente și să fii disponibil să îi asculți când sunt pregătiți să îți vorbească despre ce simt.
- Fii empatic
Acest lucru merge mână în mână cu sfatul anterior. Ori de câte ori soția sau copiii tăi sunt supărați, este esențial să vezi lucrurile din perspectiva lor. Această obișnuință nu numai că te va ajuta să nu iei lucrurile personal, dar te va ajuta și să înțelegi prin ce trec. Pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi, iată două exemple:
- Într-o zi vine puștiul tău supărat că nu a mai primit prăjituri, iar tu dai dovadă de empatie spunând: „Văd că ești supărat pentru că ți-ai fi dorit să mai mănânci o prăjitură. Poți primi din nou prăjituri mâine.”
- Soția ta vine acasă stresată și iritată, după o zi de muncă și nu folosește cel mai prietenos ton când găsește casa dezordonată și dă vina pe voi. Calm, tu îi răspunzi că o înțelegi că nu a avut o zi bună și că ești acolo să o ajuți. Începi să faci ordine și chiar te oferi să îi faci un masaj sau să îi pregătești o baie caldă cu spumă.
- Arată-ți afecțiunea față de ei
Am spus mereu că afecțiunea ține familiile unite! Când le arăți copiilor și partenerei tale afecțiune, se creează o conexiune profundă care construiește un mediu pozitiv pentru întreaga familie. Să manifești afecțiune necondiționat și constant față de copil reprezintă în primul rând un model sănătos pentru el. Pentru parteneră nu ar trebui să fie așa de dificil să faci acest lucru, dar dacă nu te simți confortabil, ai putea să începi cu flori sau mesaje scrise. Cât despre copiii tăi, încearcă să ții cont de vârsta lor și să îți adaptezi manifestarea afecțiunii în funcție de acest aspect. Oricum, nu vei da greș niciodată cu îmbrățișări și afecțiune. Copiii își vor aminti cu drag când vor fi mai mari și te vor vedea ca fiind persoana care i-a învățat cât de importantă este afecțiunea pentru orice relație!
- Fii prezent
Încearcă să lași grijile și stresul de la muncă la ușă de îndată ce intri în casă. Din acel moment, începe timpul pentru tine și pentru familia ta. Acest lucru înseamnă că nu răspunzi la e-mailuri legate de muncă și că nici nu corectezi rapoarte. Pentru a fi un tată și un soț mai bun, timpul petrecut acasă cu copiii și cu partenera trebuie să devină o rutină sacră de la care nu te abați. Pentru a face acest lucru, trebuie să acorzi familiei tale atenție totală, regulat și constant. Dacă exersezi asta, va deveni mai ușor de făcut în timp. Există modalități simple: să-i asculți, să petreci timp cu ei și, cel mai important, să stai departe de ecrane. Vei fi uimit de cât de bine sunt primite aceste comportamente, în special de către partenera ta.
- Arată dragoste necondiționată
Pentru a fi un partener și un tată mai bun, e important să-ți cultivi capacitatea de a fi înțelegător și de a arăta dragoste și afecțiune necondiționată. Dragostea necondiționată se manifestă în numeroase moduri. Îți poți arăta dragostea necondiționată prin sprijin constant, respectând granițele, iertând greșelile și sărbătorind chiar și cele mai mici victorii. Să arăți dragoste necondiționată este, poate, cel mai important lucru pe care îl poți face ca tată și partener, deoarece promovează un sentiment de securitate pentru familie și creează un mediu pozitiv în care toată lumea se simte iubită, indiferent de ceea ce face.
Fii un tată mai bun și un partener mai bun! Sfaturile pe care le-am împărtășitce pot conduce spre a fi o variantă mai bună a ta, dacă le pui în practică cu perseverență. Dacă ai nevoie de ajutor în călătoria ta de a deveni un partener și un tată mai bun, nu ezita să îmi scrii, să îmi pui întrebări sau să vizitezi site-ul meu pentru alte resurse.