„Eu îmi ajut soţia în bucătărie” sau „sunt norocoasă; soţul meu mă ajută la treburile din casă” sunt mesaje pe care le auzim din ce în ce mai des în ultima perioadă. La prima vedere par mesaje pozitive dar, cred că ele ascund o realitate mai puţin fericită de fapt. O să vă și explic de ce. 

În prezent, bărbații sunt din ce în ce mai implicați în educarea și creșterea copiilor, dar și în treburile casnice. Rolul tatălui în familia modernă este foarte diferit de cel pe care l-au avut bunicii sau chiar tații noștri. Cred că ne apropiem tot mai mult de depășirea unor etichete sociale conform cărora roșu este pentru fete și albastru pentru băieți sau că femeile sunt cele care fac curat în casă și îngrijesc copiii, iar bărbații sunt cei care muncesc și susțin cheltuielile familiei. Astfel de convingeri nu mai sunt de actualitate în această societate, iar pentru a sparge aceste bariere este important să începem să le dezbatem.

Un studiu realizat de Gonda Brain Science Center al Universității din Bar llan indică faptul că și un bărbat poate juca rolul primordial în îngrijirea copilului, și că tatăl poate produce aceleași schimbări neuronale asupra copilului precum mama.

Nu cred că este o problemă de gen. Atunci când decid să întemeieze o familie, atât bărbații cât și femeile sunt responsabili pentru educarea și îngrijirea copiilor. Este foarte  important ca munca să fie realizată în echipă pentru că ambii părinți pot face la fel de bine aceleași activități în casă.

Un alt studiu realizat de Pew Research Center asupra taților moderni subliniază că un procent de 46% dintre tați, în Statele Unite, afirmă că petrec mai mult timp cu copiii lor față de cât au petrecut tatăl lor cu ei. În plus, printre aceștia se numărau și tați care muncesc în casă și se implică activ în creșterea copiilor.

Cred că este util să menționez câteva caracteristici esenţiale care se regăsesc în descrierea unui tată modern pe baza cărora ar trebui să ne ghidăm:

1. Fii parte din creșterea și educarea copiilor tăi.

Pentru mine este foarte interesant și mă bucur să văd cum din ce în ce mai mulți bărbați au grijă de copiii lor. Nu mai este ciudat să vezi un bărbat că schimbă scutece sau că pregătește biberonul. Bărbații încep să fie tot mai interesați de cum își pot crește copiii într-un mod cât mai sănătos, de cum pot fi atenți la emoțiile lor și de cum se pot implica în educația acestora.

2. Nu mai ești singurul care susține financiar familia.

În prezent ambii parteneri dintr-un cuplu lucrează şi contribuie financiar la bunăstarea casei. Astfel, îşi pot împărţi responsabilitățile și se pot completa economic în beneficiul întregii familii.

3. Implică-te în activităţile casnice.

Activitățile casnice nu mai sunt sarcini dedicate exclusiv femeilor pentru că de cele mai multe ori pot fi realizate în echipă. Acum mulți bărbați gătesc, fac patul sau dau cu aspiratorul. Conform studiului realizat de Pew Research Center, bărbații din eșantion (valabil pentru anul 2011) își dedicau 10 ore pe săptămână sarcinilor casnice și 7 ore petreceau cu copiii.

4. Cele mai importante decizii se iau împreună.

Înainte, deciziile cele mai importante erau luate de către bărbați. În prezent se pune accent pe dialogul dintre parteneri și pe o comunicare eficientă pentru binele familiei.

Aşa cum spuneam la început, auzim frecvent de situații în care femeile vobesc între ele și își spun: „pe tine te ajută soţul tău, ești o norocoasă” sau de contexte în care soțiile spun: „pe mine mă ajută soţul meu”. Astfel, ne putem da seama că implicarea noastră ca bărbați în activitățile gospodărești și în creșterea copiilor este văzută mai mult ca un ajutor pentru partenere și nu neapărat drept ceva firesc, normal pentru un bărbat. Eu îmi doresc ca lucrurile acestea să nu mai fie percepute așa și să devină cât se poate de naturale. Partenerele noastre nu au nevoie de ajutor doar ocazional, ci de bărbați prezenți alături de ele în orice moment, gata să împartă și masa, și patul, dar și aspiratorul sau cratița. Și acum, serios, care femeie nu s-ar topi dacă te-ar găsi acasă pregătind cina lângă două pahare de vin?

Aș vrea să închei prin a vă sublinia faptul că este normal ca bărbatul să ia parte la tot ce se întâmplă în familie şi să fie alături de copii, iar asta face diferența. Oricine poate procrea, dar nu oricine poate fi un tată bun! Și credeți-mă, toată treaba aceasta cu tatăl modern nu are nicio legătură cu dezbaterile despre gen, ci cu felul nostru de a fi şi cu responsabilitatea pe care ne-o asumăm în relație dar și ca părinți.

One thought on “Rolul tatălui modern în familie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *